Mleczaj smaczny
© Sanja – stock.adobe.com
Mleczaj smaczny (Lactarius volemus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o zapachu śledzi lub raków. Wydziela w dużej ilości białe mleczko o łagodnym smaku. W Polsce mało znany i rzadko zbierany przez grzybiarzy.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i iglastych, głównie w górach. Preferuje gleby gliniaste, wapienne.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy.
Kapelusz pomarańczowy. Kształt wypukły, potem płaski i wreszcie wklęsły. Wierzch aksamitny. Starsze owocniki popękane. Brzeg podwinięty.
Blaszki żółte, blade, brązowe, często rozwidlone przy brzegu.
Miąższ jest białawy, brązowawy.
Trzon pełny, w tym samym kolorze co kapelusz, ale nieco jaśniejszy. Ma cylindryczny lub pękaty trzon.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników mleczaja smacznego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus)
- mleczaj wełnianka (Lactarius torminosus))
- mleczaj biel, mleczaj palący (Lactarius piperatus)
- mleczaj chrząstka (Lactarius vellereus)
- mleczaj ciemny (Lactarius picinus)
- mleczaj dołkowany (Lactarius scrobiculatus)
- mleczaj jodłowy, mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
- mleczaj paskudnik (Lactarius necator)
- mleczaj przebarwiony (Lactarius fluens)
- mleczaj przydymiony (Lactarius lignyotus)
- mleczaj rudy (Lactarius rufus)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-639003