Mleczaj smaczny

Mleczaj smaczny (Lactarius volemus)

© Sanja – stock.adobe.com

Mleczaj smaczny (Lactarius volemus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o zapachu śledzi lub raków. Wydziela w dużej ilości białe mleczko o łagodnym smaku. W Polsce mało znany i rzadko zbierany przez grzybiarzy.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych, głównie w górach. Preferuje gleby gliniaste, wapienne.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy.

Kapelusz pomarańczowy. Kształt wypukły, potem płaski i wreszcie wklęsły. Wierzch aksamitny. Starsze owocniki popękane. Brzeg podwinięty.

Blaszki żółte, blade, brązowe, często rozwidlone przy brzegu.

Miąższ jest białawy, brązowawy.

Trzon pełny, w tym samym kolorze co kapelusz, ale nieco jaśniejszy. Ma cylindryczny lub pękaty trzon.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres występowania owocników mleczaja smacznego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-09, GAT-639003




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.