Mleczaj świerkowy

Mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus)

© Ivan – stock.adobe.com

Mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny gołąbkowatych o delikatnie owocowym zapachu i czasem lekko gorzkawym smaku. Wydziela pomarańczowe mleczko, po kwadransie czerwieniejące, na początku łagodne w smaku, później nieco palące.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach iglastych w pobliżu świerków. Pojawia się masowo w świerkowych młodnikach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-10 cm średnicy.

Kapelusz ma pomarańczowo-czerwonawą barwę, często z zielonkawo nabiegłymi strefami. U starszych owocników zielonkawe plamy. Kształt najpierw wypukły, potem wgłębiony, lejkowaty. skraj dość długo podwinięty.

Blaszki pomarańczowe, z wiekiem z zielonkawymi, szarymi plamami.

Miąższ żółtawy, blady.

Trzon w kolorze kapelusza, bez plam, cylindryczny, krótki, w środku pusty.

Podobne gatunki

Podobny do rydza i mleczaja późnojesiennego.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Smak: gorzki

Zapach: owocowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII IX X XI
Inne cechy

Wydziela pomarańczowo-czerwone mleczko, lekko gorzkawe. Po godzinie mleczko brązowieje.

Symbioza

Jodła pospolita
(Abies alba)
Mleczaj rydz, rydz
Lactarius deliciosus

Smak: marchewkowy, ostry

Zapach: owocowy

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Mleczko marchewkowo-czerwone, potem szarozielone, o łagodnym, marchewkowym smaku.

Symbioza

Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Świerk pospolity
(Picea abies)
Mleczaj wełnianka
Lactarius torminosus)

Smak: ostry

Zapach: owocowy

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy liściaste

lasy liściaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII IX X
Inne cechy

Ma wełnisty skraj kapelusza, wydziela biały sok o ostrym, palącym smaku.

Symbioza

Brzoza brodawkowata
(Betula pendula)
Mleczaj świerkowy
Lactarius deterrimus

Smak: owocowy

Zapach: gorzki

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII IX X XI
Inne cechy

Wydziela pomarańczowe mleczko, po kwadransie czerwieniejące, najpierw łagodne w smaku, później nieco palące.

Symbioza

Świerk pospolity
(Picea abies)
Mleczaj dołkowany
Lactarius scrobiculatus

Smak: brak danych

Zapach: owocowy

Zdatność: trujący

gatunek trujący

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: grzyb blaszkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Wydziela białe, ostre w smaku mleczko, które po chwili przyjmuje żółtą barwę.

Symbioza

Świerk pospolity
(Picea abies)

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To grzyb jadalny o niewielkiej wartości smakowej. Nadaje się do smażenia.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Świerk pospolity
(Picea abies)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników mleczaja świerkowego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-07, GAT-639079




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.