Morela zwyczajna

Morela zwyczajna (Prunus armeniaca)

© Iva – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (2).

Morela zwyczajna, morela pospolita (Prunus armeniaca) to drzewo owocowe z rodziny różowatych o nieregularnie kulistym pokroju i smacznych owocach.

Wybrane odmiany:

'Early Orange' - odmiana polecana do upraw w polskich warunkach klimatycznych.

Występowanie i środowisko PL

W Polsce morela może być uprawiana w cieplejszych rejonach. Morela pochodzi z Chin, gdzie rośnie w górach na wysokości nawet 3000 m n.p.m. W południowej Europie występują zdziczałe osobniki.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od marca do kwietnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 3-5(15) m.

Gałęzie są poskręcane.

Kora jest łuszcząca się.

Liście są szeroko-jajowate lub okrągławe, brzegiem ząbkowane, zwijające się w pączkach.

Kwiaty są miododajne, niewielkie (do 2,5 cm średnicy). Mają biały kolor z różowym nalotem.

Owoc jest mięsisty, okrągły, duży, jadalny, z gładką pestką w środku.

Ochrona i zagrożenia DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.

Ciekawostki

Dzika morela ma małe owoce. Ich średnica wynosi zaledwie 3 cm.

Morela należy do rodzaju śliwa (Prunus).

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Zbiory i zastosowanie

Morela to wyśmienity owoc deserowy, nadający się także na przetwory takie jak galaretki, dżemy, konfitury i nalewki.

Pielęgnacja

Morela ma tendencje do zawiązywania się zbyt wielu owoców, warto więc usunąć część zawiązków, aby owoce były większe.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie morela zwyczajna.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba przepuszczalna.
MrozoodpornośćDrzewo nie jest odporne na mróz.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
Dodatkowe informacjeNadmiar owoców należy usuwać. Drzew należy bielić dla ochrony przed szkodnikami i przymrozkami. Bielenie wykonujemy jesienią. Latem, po zbiorze owoców dokonujemy cięcia dla prześwietlania, co ma istotne znaczenie dla jakości przyszłorocznego plonu.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Owen Johnson, David More – Drzewa - Przewodnik Collinsa, ISBN 978-83-7073-643-9, Multico Oficyna Wydawnicza 2014
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2019-09-22, GAT-5280
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-30




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.