Muchomor czerwony
![Muchomor czerwony (Amanita muscaria)](biologia/grafika/grzyby/muchomor-czerwony.jpg)
© Jaroslav Machacek – stock.adobe.com
Muchomor czerwony (Amanita muscaria) to gatunek trującego grzyba z rodziny muchomorowatych, z charakterystycznym czerwonym kapeluszem w białe plamki.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach iglastych, mieszanych, rzadziej liściastych, zwykle w pobliżu brzóz i świerków.
Owocniki pojawiają się od lipca do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 6-20 cm wysokości.
Kapelusz jest czerwony lub pomarańczowy z białymi łatkami, które łatwo schodzą. To resztki osłony. Młody grzyb ma kulisty kapelusz, który z wiekiem staje się wypukły, a na końcu rozpostarty. U starych owocników brzeg jest prążkowany. Skórka łatwo odchodzi od miąższu.
Blaszaki są białe, czasem lekko żółte, wolne, wybrzuszone.
Miąższ jest biały.
Trzon jest walcowaty, biały, z wyraźnym pierścieniem i jajowatą bulwą z pochwą.
Podobne gatunki
Jest podobny do muchomora cesarskiego (nie występuje w Polsce). Natomiast młode osobniki można pomylić z purchawkami.
Rozmnażanie
Zarodniki są białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Często w pobliżu muchomora czerwonego w lesie iglastym rosną prawdziwki.
To jeden z najlepiej rozpoznawalnych gatunków grzybów.
Jeszcze niedawno temu muchomor czerwony był używany do trucia much na wsiach.
![Pytania](grafika/pytania-1.jpg)
Pytania
Czy muchomor czerwony jest jadalny?
Nie. To grzyb trujący.
Jakie substancje trujące zawiera muchomor czerwony?
To głównie kwas ibotenowy i muscymol, które mają działanie halucynogenne i toksyczne. Grzyb ten zawiera także inne niż wyżej wymienione toksyny, w tym muskarynę.
Jakie są objawy zatrucia muchomorem czerwonym?
Do zatruć z uwagi na powszechną rozpoznawalność gatunku dochodzi rzadko. Już od 30 do 120 minut po spożyciu muchomora pojawiają się zaburzenia świadomości, halucynacje, podniecenie i rozdrażnienie. Może wystąpić utrata świadomości, zatrzymanie oddechu i końcu zapaść. Lżejsze objawy mogą ustąpić po kilkunastu godzinach snu, ale mogą też wywołać nieodwracalne skutki w organizmie.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników muchomora czerwonego. |
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
![lasy iglaste](grafika/ikona-gsi.jpg)
![lasy liściaste](grafika/ikona-gsl.jpg)
gatunek trujący
![gatunek trujący](grafika/ikona-gt.jpg)
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
- muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
- muchomor jadowity (Amanita virosa)
- muchomor plamisty (Amanita pantherina)
- muchomor cytrynowy (Amanita citrina)
- muchomor twardawy (Amanita excelsa)
- muchomor mglejarka (Amanita vaginata)
- muchomor słomkowy (Amanita franchetii)
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-01-31, GAT-638961