Muchomor jadowity
© PIXATERRA – stock.adobe.com
Muchomor jadowity (Amanita virosa) to gatunek śmiertelnie trującego grzyba z rodziny muchomorowatych. Grzyb jest cały biały. Pachnie stęchlizną i nieco miodem.
Występowanie i środowisko PL
Muchomor jadowity rośnie głównie w lasach iglastych, rzadziej w liściastych, w pobliżu borówki czernicy. Preferuje wilgotne miejsca.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-9 cm średnicy. Trzon ma 6-15 cm wysokości.
Kapelusz biały, żółknący, jajowaty, potem kulisty, stożkowaty i wypukły. Nie bywa rozpostarty. Brzeg pozbawiony prążków, podwinięty.
Blaszki wolne przy trzonie, białe.
Miąższ jest biały.
Trzon biały, zwężający się ku górze, filcowaty, pokryty łuskami, bulwa w pochewce. Pierścień szybko zanika.
Podobne gatunki
Młode osobniki można pomylić z pieczarkami. Dlatego zawsze zbieramy wykształcone owocniki, co do których mamy pewność prawidłowego oznaczenia gatunku.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: stęchlizna, miodowy, nieprzyjemny
Zdatność: śmiertelnie trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie stęchlizną i nieco miodem. Kapelusz nie bywa rozpostarty. Blaszki wolne przy trzonie, białe. Miąższ Trzon zwężający się ku górze, pokryty łuskami, bulwa w pochewce.
Smak: orzechowy
Zapach: anyżowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Nie należy robić próby smakowej!
Pamiętaj, że ZAWSZE unikamy wszystkich grzybów:
- z białymi blaszkami na spodzie kapelusza,
- z trzonem z pierścieniem i bulwą w pochewce.
Nigdy nie zbieramy grzybów, co do których nie mamy pewności że są jadalne. Nie zbieramy bardzo młodych owocników grzybów, gdyż bardzo łatwo je pomylić z trującymi gatunkami.
To przysmak ślimaków. Dla człowieka jest śmiertelnie niebezpieczny!
Zatrucie muchomorem jadowitym
Muchomor jadowity zawiera amanitotoksyny, które niszczą komórki wątroby. Podobne substancje zawiera muchomor sromotnikowy i objawy zatrucia tymi grzybami są podobne.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek śmiertelnie trujący
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników muchomora jadowitego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
- muchomor czerwony (Amanita muscaria)
- muchomor plamisty (Amanita pantherina)
- muchomor cytrynowy (Amanita citrina)
- muchomor twardawy (Amanita excelsa)
- muchomor mglejarka (Amanita vaginata)
- muchomor słomkowy (Amanita franchetii)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-02-03, GAT-638970