Muchomor mglejarka
© Ionescu Bogdan – stock.adobe.com
Muchomor mglejarka (Amanita vaginata) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny muchomorowatych. Nie ma wyraźnego zapachu. Smak łagodny.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach iglastych i liściastych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do września.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-8 cm średnicy.
Kapelusz szarawy, brązowawy, najpierw dzwonkowaty, potem wypukły i rozpostarty z garbkiem. Wierzch gładki, połyskujący. skraj silnie prążkowany, co stanowi ważną cechę rozpoznawczą
Blaszki białe, wolne, gęsto upakowane, wybrzuszone.
Miąższ jest biały, kruchy.
Trzon biały, cylindryczny, węższy w górnej części, gładki, bez pierścienia, w szarej pochwie u podstawy, która nie jest bulwiasta.
Podobne gatunki
Z uwagi na podobieństwo do śmiertelnie trujących muchomorów sromotnikowego i jadowitego stanowczo odradzamy zbieranie i spożywanie tego grzyba. To gatunek dla doświadczonych grzybiarzy i w Polsce nie jest zbierany. Grzyb jest jadalny po długim gotowaniu.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Skraj kapelusza silnie prążkowany. Miąższ jest biały, kruchy. Trzon węższy w górnej części, bez pierścienia, w szarej pochwie u podstawy, która nie jest bulwiasta.
Smak: brak danych
Zapach: miodowy, nieprzyjemny
Zdatność: śmiertelnie trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Podstawa trzonu jest silnie zgrubiała, w pochwie, która nie występuje u wymienionych jadalnych grzybów. Kapelusz jest zielonkawy, żółtozielony, oliwkowy, czasem biało nakrapiany. Trzon ma postrzępiony, prążkowany pierścień.
Smak: brak danych
Zapach: stęchlizna, miodowy, nieprzyjemny
Zdatność: śmiertelnie trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie stęchlizną i nieco miodem. Kapelusz nie bywa rozpostarty. Blaszki wolne przy trzonie, białe. Miąższ Trzon zwężający się ku górze, pokryty łuskami, bulwa w pochewce.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste
gatunek jadalny
grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników muchomora mglejarki. |
Pokrewne gatunki grzybów
- muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
- muchomor czerwony (Amanita muscaria)
- muchomor jadowity (Amanita virosa)
- muchomor plamisty (Amanita pantherina)
- muchomor cytrynowy (Amanita citrina)
- muchomor twardawy (Amanita excelsa)
- muchomor słomkowy (Amanita franchetii)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-01, GAT-639041