Muchomorowate

Muchomorowate (Amanitaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców. Należą do niej grzyby kapeluszowe, trujące i jadalne. Najbardziej znani przedstawiciele rodziny to śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy, muchomor czerwony i muchomor jadowity.

Do rodziny należy kilka rodzajów, z czego najbardziej charakterystyczny jest rodzaj muchomor (Amanita) i muchomornica (Limacella).

Kapelusz muchomorowatych ma hymenofor w postaci blaszek. Trzon zwykle posiada pierścień.

Występowanie i środowisko

Muchomory spotykane są w lasach liściastych oraz iglastych.

Tryb życia i zachowanie

Muchomory są grzybami mikoryzowymi.

Pytania

Pytania

Co to jest muchomor bezwstydny?

Zapewne chodzi o sromotnika bezwstydnego. Grzyb ten nie należy ani do muchomorów, ani nawet do pieczarkowców.


Gatunki

To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:


Inne gatunki

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników muchomora cytrynowego.
       Okres występowania owocników muchomora czerwonego.
        Okres występowania owocników muchomora jadowitego.
        Okres występowania owocników muchomora mglejarki.
        Okres występowania owocników muchomora plamistego.
          Okres występowania owocników muchomora słomkowego.
       Okres występowania owocników muchomora sronotnikowego.
        Okres występowania owocników muchomora twardawego.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Hans E.Laux — Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.

© medianauka.pl, 2021-01-31, RODZ-1573
Data aktualizacji artykułu: 2021-03-29



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.