Okra, piżman jadalny

Okra, piżman jadalny (Abelmoschus esculentus)

© anusorn – stock.adobe.com

Okra, piżman jadalny (Abelmoschus esculentus) to gatunek rośliny z rodziny ślazowatych. To krzew lub niskie drzewo. Okra jest uprawiana jako warzywo. To także roślina o leczniczych własnościach, która ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Występowanie i środowisko

Roślina ta występuje w Europie, Azji i Ameryce, w rejonach ciepłych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 1-4 m.

Liście są zielone, jadalne, klapowane.

Kwiaty są żółtawe, czerwone u nasady.

Owoc to zielona torebka, jest jadalny, wydłużony (do 30 cm), przypomina paprykę chili. Owoce suszy się, marynuje, gotuje jako warzywo.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z prażonych nasion można przygotować bezkofeinową kawę. Wytłacza się z nich także olej.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2024-07-17, GAT-697415
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-12




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.