Okra, piżman jadalny

Okra, piżman jadalny (Abelmoschus esculentus)

© anusorn – stock.adobe.com

Okra, piżman jadalny (Abelmoschus esculentus) to gatunek rośliny z rodziny ślazowatych. To krzew lub niskie drzewo. Okra jest uprawiana jako warzywo. To także roślina o leczniczych własnościach, która ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Występowanie i środowisko

Roślina ta występuje w Europie, Azji i Ameryce, w rejonach ciepłych.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 1-4 m.

Liście są zielone, jadalne, klapowane.

Kwiaty są żółtawe, czerwone u nasady.

Owoc to zielona torebka, jest jadalny, wydłużony (do 30 cm), przypomina paprykę chili. Owoce suszy się, marynuje, gotuje jako warzywo.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Z prażonych nasion można przygotować bezkofeinową kawę. Wytłacza się z nich także olej.


Parametry

Kolor kwiatów

czerwony kwiatżółty kwiat
Grupa

roślina zielna jednoroczna
krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
roślina lecznicza
warzywa
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-17, GAT-697415




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.