Olejowiec gwinejski, palma olejowa

Olejowiec gwinejski, palma olejowa (Elaeis guineensis)

© PIXATERRA – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (2).

Olejowiec gwinejski, palma olejowa, palma oleista (Elaeis guineensis) to gatunek rośliny z rodziny arekowatych. Liście pierzaste, dużych rozmiarów. Ich długość wynosi nawet 4 m.

Występowanie i środowisko

Palma olejowa naturalnie występuje w Afryce w części równikowej. Uprawy można spotkać w Azji, Ameryce Południowej i Nowej Gwinei.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30 m. W uprawach osiąga do 15 m wysokości. Kwiaty zebrane w grona o długości 70 cm. Owocuje przez nawet 70 lat. Owocem jest pomarańczowy pestkowiec. Owoce są jadalne, są smaczne.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To jedna z najważniejszych olejodajnych palm. Uprawia się ją na przemysłową skalę. Miąższ owoców zawiera od 20 do nawet 70% oleju. Olej ten nie jest jadalny. Jest wykorzystywany do produkcji świec oraz mydła. Olej z pestek jest jadalny i jest wykorzystywany do produkcji margaryny.

Z soku z męskich kwiatostanów wyrabia się lokalnie wino.

Z liści buduje się strzechy. Z włókien wyrabia się plecionki.

Owoce wypieka się w popiele i konsumuje się.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2023-12-11, GAT-646861
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-07




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.