Ostryga jadalna

Ostryga jadalna  (Ostrea edulis)

© Picture Partners – stock.adobe.com

Ostryga jadalna (Ostrea edulis) to gatunek mięczaka z rzędu nierównomięśniowych (Anisomyaria), z gromady małży. Gatunek ten charakteryzuje się dużą zmiennością, tworzy wiele podgatunków. Muszla ma brudnoszarą barwę, jest na powierzchni nieregularna.

Występowanie i środowisko

Ostryga żyje w wodach zachodniej Europy od Norwegii do Morza Śródziemnego. Preferuje wody płytkie od 1 do 70 metrów. Optymalna wartość zasolenia to 2-3%. Jest wrażliwa na brak tlenu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Przyrasta lewą częścią muszli do podłoża. Skorupa muszli ma okrągły kształt. Tworzy duże kolonie z zagęszczeniem 20-50 osobników na metr kwadratowy. Dożywa wieku 30 lat.

Morfologia i anatomia

Skorupa muszli mierzy zwykle do 10 cm średnicy, rzadko nawet 15 cm.

Pożywienie

Odżywia się planktonem odfiltrowywanym z wody, a także martwą materią organiczną, zawieszoną w toni wodnej.

Rozmnażanie

Do rozrodu potrzebuje temperatury wody 18-20 °C. To obojnak. Czasem jednak zmienia płeć. Jedna ostryga może złożyć nawet 3 miliony jaj. Larwa szybko osiada na dnie i za pomocą bisiora przytwierdza się do podłoża. Od tego czasu już nie zmienia miejsca pobytu. Podstawą przeżycia jest znalezienie stabilnego i twardego podłoża.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ostryga jadalna jest wielkim przysmakiem w wielu kulturach świata. Dzisiaj hoduje się ją na skalę przemysłową w celach spożywczych. Cykl w hodowli trwa 4-5 lat.

Pokrewne gatunki bezkręgowców


Jak powstają perły?


W jaki sposób powstaje perła? Czy jest to wytwór sztuczny, czy naturalny? Czy w Polsce można znaleźć perłę?



© medianauka.pl, 2016-10-07, GAT-4271




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.