Ostryż długi, kurkuma długa, szafran indyjski
© Eakrin – stock.adobe.com
Ostryż długi, kurkuma długa, ostryż indyjski, ostryż Zohary, ostryż barwierski, szafran indyjski (Curcuma longa) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny imbirowatych. Kłącza (sproszkowane) są używane jako barwnik do żywności, przypraw, a także dawniej do barwienia tkanin. To zamiennik szafranu i składnik curry. Jest nieco pikantny.
Występowanie i środowisko
Roślina ta pochodzi z Indii, ale jest uprawiana niemalże w całej tropikalnej Azji.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 100 cm.
Łodyga jest bardzo krótka.
Liście są duże, szerokie, lancetowate, wyłącznie odziomkowe, długoogonkowe, tworzą kępy. Blaszka osiąga długość około 50 cm.
Kwiaty są jasnożółte, grzbieciste, dość duże, zebrane w kłos. Przysadki białe z różowymi szczytami.
Kłącza są pomarańczowe.
Ochrona i zagrożenia DD
W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Amomum curcuma Jacq.
- Curcuma brog Valeton
- Curcuma domestica Valeton
- Curcuma ochrorhiza Valeton
- Curcuma soloensis Valeton
- Curcuma tinctoria Guibourt
- Kua domestica Medik.
- Stissera curcuma Giseke
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Stanowisko: półcień.
- Użytek: zioła, roślina lecznicza.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Kwitnie szafran indyjski. | |||||||||
● | ● | Okres zbioru kłączy ostryżu długiego (szafranu indyjskiego). |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Podłoże przepuszczalne. |
Stanowisko | Miejsce półcieniste, bardzo ciepłe i wilgotne. |
Uprawa doniczkowa | Tak. |
Zalecenia uprawy w doniczce | W naszym klimacie uprawa kurkumy wyłącznie w pojemnikach. |
Rozmnażanie | Przez podział. |
Choroby i szkodniki | Czerwce. |
Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina przyprawowa i lecznicza. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo, mająca dobroczynny wpływ na przemianę materii, pracę wątroby (środek żółciopędny). |
Przyjmowana postać |
|
Surowiec | Kłącze. |
Przyprawa | Jako składnik curry, barwnik potraw (żółty). Zmielona bulwa to kurkuma. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Lamberto Garcia del Cid – Znamienite liczby 0, 666 i inne osobliwości świata liczb, ISBN 978-84-473-7535-6, RBA 2012
- Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
- Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
© medianauka.pl, 2024-08-24, GAT-702112