Ostryż długi, kurkuma długa, szafran indyjski

Ostryż długi, kurkuma długa, szafran indyjski (Curcuma longa)

© Eakrin – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (1).

Ostryż długi, kurkuma długa, ostryż indyjski, ostryż Zohary, ostryż barwierski, szafran indyjski (Curcuma longa) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny imbirowatych. Kłącza (sproszkowane) są używane jako barwnik do żywności, przypraw, a także dawniej do barwienia tkanin. To zamiennik szafranu i składnik curry. Jest nieco pikantny.

Występowanie i środowisko

Roślina ta pochodzi z Indii, ale jest uprawiana niemalże w całej tropikalnej Azji.

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 100 cm.

Łodyga jest bardzo krótka.

Liście są duże, szerokie, lancetowate, wyłącznie odziomkowe, długoogonkowe, tworzą kępy. Blaszka osiąga długość około 50 cm.

Kwiaty są jasnożółte, grzbieciste, dość duże, zebrane w kłos. Przysadki białe z różowymi szczytami.

Kłącza są pomarańczowe.

Ochrona i zagrożenia DD

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie szafran indyjski.
          Okres zbioru kłączy ostryżu długiego (szafranu indyjskiego).
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyPodłoże przepuszczalne.
StanowiskoMiejsce półcieniste, bardzo ciepłe i wilgotne.
Uprawa doniczkowaTak.
Zalecenia uprawy w doniczceW naszym klimacie uprawa kurkumy wyłącznie w pojemnikach.
RozmnażaniePrzez podział.
Choroby i szkodnikiCzerwce.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • stany zapalne
  • przeziębienie, grypa
  • choroby wątroby
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo, mająca dobroczynny wpływ na przemianę materii, pracę wątroby (środek żółciopędny).
Przyjmowana postać
  • proszek
SurowiecKłącze.
PrzyprawaJako składnik curry, barwnik potraw (żółty). Zmielona bulwa to kurkuma.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Lamberto Garcia del Cid – Znamienite liczby 0, 666 i inne osobliwości świata liczb, ISBN 978-84-473-7535-6, RBA 2012
  • Praca zbiorowa – 500 przypraw i ziół leczniczych, 978-83-7845-996-5, SBM 2015
  • Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta

© medianauka.pl, 2024-08-24, GAT-702112




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.