Ozorek dębowy

Ozorek dębowy (Fistulina hepatica)

© Vince Shaft – stock.adobe.com

Ozorek dębowy (Fistulina hepatica) to gatunek warunkowo jadalnego grzyba z rodziny Fistulinaceae o kwaskowatym smaku i owocowym zapachu.

Występowanie i środowisko PL

Grzyb ten jest spotykany dość rzadko, głównie w lasach liściastych, czasem mieszanych. Wyrasta z martwych i żywych pni, głównie dębów.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki występują w ciągu całego roku, aczkolwiek nowe owocniki pojawiają się zwykle latem u podstawy pnia. To pasożyt i saprofit.

Morfologia i anatomia

Owocnik przypomina jęzor lub płat wątroby. Ma średnicę 8-25 cm. Kolor pomarańczowy, cielisty, różowawy, lekko brązowawy. Spód żółtawy lub białawy

Podobne gatunki

Przypomina ozorkowca dębowego.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek podlega w Polsce ochronie częściowej.

Ciekawostki

Inne nazwy to: cewiak wątrobowy, grzyb wątrobowy, ozorek pospolity, ozorek wątrobowy.

Młode owocniki są jadalne.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit
grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania owocników ozorka dębowego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
  • Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006

© medianauka.pl, 2021-03-12, GAT-639104




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.