Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska
© joey333 – stock.adobe.com
Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis) to podgatunek kapusty polnej, dość popularnego warzywa.
Występowanie i środowisko
Warzywo to nie jest w Polsce uprawiane. Pochodzi z Chin.
Morfologia i anatomia
Liście są mięsiste, nie tworzą główki, z białawym unerwieniem, połyskliwe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Kapusta 'Pak choi' w smaku jest podobna do szpinaku i kapusty. Można ją spożywać na surowo jak i po przetworzeniu termicznym.
Termin spożycia jest krótki (2-3 dni) z uwagi na szybko żółknące liście.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna, roślina zielna dwuletnia.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Nawożenie | Wymaga intensywnego nawożenia nawozami o szybkim działaniu. |
Podlewanie | Uprawa wymaga utrzymania stałej wilgotności podłoża. |
Dodatkowe informacje | W Polsce nie uprawia się tego warzywa. |
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-635617