Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska

Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)

© joey333 – stock.adobe.com

Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis) to podgatunek kapusty polnej, dość popularnego warzywa.

Występowanie i środowisko

Warzywo to nie jest w Polsce uprawiane. Pochodzi z Chin.

Morfologia i anatomia

Liście są mięsiste, nie tworzą główki, z białawym unerwieniem, połyskliwe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Kapusta 'Pak choi' w smaku jest podobna do szpinaku i kapusty. Można ją spożywać na surowo jak i po przetworzeniu termicznym.

Termin spożycia jest krótki (2-3 dni) z uwagi na szybko żółknące liście.

Biologia i ekologia


uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
NawożenieWymaga intensywnego nawożenia nawozami o szybkim działaniu.
PodlewanieUprawa wymaga utrzymania stałej wilgotności podłoża.
Dodatkowe informacjeW Polsce nie uprawia się tego warzywa.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-03-07, GAT-635617




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.