Palma kokosowa, kokos właściwy
© bigmagic – stock.adobe.com
Palma kokosowa, kokos właściwy, żywnia, kokosowiec (Cocos nucifera) to roślina z rodziny palm, drzewo, które potrafi zaspokoić wszelkie życiowe potrzeby (to dokładnie oznacza nazwa tej rośliny w języku sanskryckim), o czym piszemy niżej. To także ozdobna roślina doniczkowa.
Występowanie i środowisko
Kokosowiec pochodzi z wysp na Oceanie Spokojnym, spotykany i uprawiany w Azji, Ameryce Południowej, Północnej, Afryce i Australii.
Morfologia i anatomia
Osiąga w naturze wysokość 30 m, w uprawie doniczkowej 1-3 m.
Liście są duże, o długości nawet 6 m, pierzaste, wyrastające z wierzchołka pnia.
Kwiaty są rozdzielnopłciowe, zebrane w wiechy w pochwach.
Owoc to orzech kokosowy, który w rzeczywistości jest pestkowcem lub ziarniakiem (w zależności od źródła). Owoce dojrzewają stale przez cały rok. Masa owocu to nawet 8 kg. Warstwa, złożona z włókien nosi nazwę koiry i zawiera powietrze, dzięki czemu orzech pływa w wodzie i może być unoszony daleko przez prądy morskie. W orzechu widoczne są 3 otwory, przez jeden z nich wyłania się zarodek. Wewnętrzna warstwa orzecha kokosowego wysłana jest białym bielmem, a wnętrze wypełnione płynnym bielmem.
Rozmnażanie
Rozmnażanie tylko przez nasiona. To roślina jednopienna, owadopylna.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Z każdej części rośliny jest pewien użytek.
Owoce stanowią źródło pokarmu i wody, z liści i drewna wyrabia się dachy, budynki, kajaki, kosze, maty, dywany, pędzle, szczotki, liny. Z orzechów powstają produkty, wykorzystywane w cukiernictwie, na przykład wiórki kokosowe, wyrabiane z miąższu kokosa. Orzechy wykorzystuje się w produkcji alkoholi, olejów.
Jądro orzecha zawiera:
- wodę - 50%,
- tłuszcze - 25-35%,
- białka - 4%,
- cukier - 8%.
Z kopry, czyli wysuszonego jądra orzecha, wyrabia się masło kokosowe, zachowujące bardzo długo świeżość. Wykorzystuje się je do smażenia, jako przyprawę, składnik margaryny i czekolady. Ma także zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym oraz chemicznym (wyrób mydła).
Gdy do soku kokosowego dodać mączkę kokosową i zhomogenizuje się go, otrzymuje się mleko kokosowe, które używane jest do karmienia dzieci.
Z kwiatostanów po ich nacięciu zbiera się sok palmowy, który ma 12-17% cukru i spore ilości witaminy C. Wyrabia się z niego napój toddy, a po procesie destylacji - arak.
Młode liście są jadalne i stosuje się je do sałatek. To tak zwana kapusta palmowa.
Korzeń jest używany do żucia przez tubylców. Ma działanie jak łagodny narkotyk.
Palma kokosowa jest jedną z najbardziej użytecznych roślin dla człowieka.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, rośliny ozdobne doniczkowe, rośliny uprawne przemysłowe.
- Strefy mrozoodporności: 12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja trudna i wymagająca. |
Nawożenie | Umiarkowane, w zimie słabe. |
Podlewanie | Podlewać często, regularnie, miękką, odstaną wodą, często spryskiwać. |
Stanowisko | Jasne, słoneczne, wilgotne. |
Uprawa doniczkowa | Tak. |
Zalecenia uprawy w doniczce | Zapewnić drenaż. |
Rozmnażanie | Tylko przez nasiona. |
Choroby i szkodniki | Wciornastki, tarczniki, przędziorki. |
Zimowanie | Minimalna temperatura to 18°C, wysoka wilgotność powietrza i dodatkowe oświetlenie. |
Dodatkowe informacje | Przesadzanie możliwe w okresie marzec-kwiecień. |
Pokrewne gatunki roślin
- daktyl, daktylowiec właściwy, palma daktylowa (Phoenix dactylifera)
- palma sabalowa, sabal (Serenoa repens)
- szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei)
- euterpa warzywna, jagoda acai (Euterpe oleracea)
- chamedora wytworna (Chamaedorea elegans)
- areka katechu, palma betelowa (Areca catechu)
- oszpilna jadalna, salak (Salacca edulis)
- areka żółtawa (Dypsis lutescens)
- kariota łagodna, palma orzechowa (Caryota mitis)
- daktylowiec kanaryjski, palma daktylowa (Phoenix canariensis)
- kencja, howea Forstera (Howea forsteriana)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Małgorzata Mederska – 500 roślin doniczkowych, 978-83-7845-756-5, SBM 2014
- Angelika Throll – 650 roślin pokojowych, ISBN 978-83-7943-622-4, Świat Książki 2014
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2020-10-13, GAT-638632
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-07