Papaja, melonowiec właściwy

Papaja, melonowiec właściwy, melonowe drzewo, jątrznica (Carica papaya) to gatunek rośliny z rodziny melonowcowatych. Owoce są jadalne. Zawierają 10-12% cukru. W smaku przypomina melon. Ma dużą zawartość witaminy C. Smak nie jest wykwintny. Owoce można spożywać świeże oraz przetwarzać na kompoty, soki, dżemy.

Melonowiec właściwy jest często spotykany w tropikalnych krajach w uprawach przydomowych w Afryce, Australii i obu Amerykach.

Występowanie i środowisko

W naturze występuje w Ameryce Środkowej (Kostaryka, Belize, Gwatemala, Honduras, Meksyk, Nikaragua, Salwador).

Kwitnie i owocuje przez cały rok.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10 m. Chociaż wygląda jak drzewo, w rzeczywistości jest to bylina.

Łodyga jest pusta w środku. Nie jest rozgałęziona. Rozgałęzienia pojawiają się wyłącznie w przypadku ścięcia wierzchołka.

Liście są dłoniaste, klapowane, zebrane w szczytowej części łodygi w parasol. Liście są bogate w sok mleczny. Blaszka liściowa może mieć nawet 1 m długości, a ogonek tyle samo.

Kwiaty są małe, niepozorne, białawe. Kwiaty męskie zebrane w grona. Kwiaty żeńskie wyrastają po 3 w katach liści.

Owoc to duża jagoda, przypominająca melon o zielonej skórce, żółknącej przy dojrzewaniu. Osiąga masę od 200 g do 6 kg. Miąższ pomarańczowy, różowawy. Owoce są nietrwałe.

Nasiona liczne, czarne, są zebrane w komorze w środku owocu.

Rozmnażanie

Rozmnaża sięz nasion.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Papaja ma tę cechę, że jedzenie jej nie powoduje sytości.

Z soku mlecznego pozyskuje się papainę- substancję do klarowania piwa, a także do innych celów.

Lokalna ludność używa liści papai zamiast mydła.

Roślina ta po posadzeniu zakwita już po 6 miesiącach i owocuje po roku.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Parametry

Kolor kwiatów

biały kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-18, GAT-697419




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.