Papeda, limonka kaffir
![Papeda, limonka kaffir (Citrus hystrix)](biologia/grafika/rosliny/papeda.jpg)
© adityajati1995 – stock.adobe.com
Papeda, limonka kaffir, cytryna papeda, cytryna indyjska (Citrus hystrix) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Jest niewysokim drzewem. Owoce stosuje się najczęściej w tajskiej kuchni w przyrządzaniu zup, sosów, mieszanek curry. Liśćmi można aromatyzować potrawy. Skórka ma bardzo intensywny smak.
Występowanie i środowisko
W naturze roślina ta występuje w południowo-wschodniej Azji i Indonezji.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 5 m.
Liście są błyszczące, jajowate, o długości do 10 cm.
Kwiaty są czerwone lub kremowe.
Owoc kulisty, ciemnozielony, z pomarszczoną, grubą skórką, o długości do 7 cm. Owoców nie spożywa się na surowo.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Z owoców wyrabia się kosmetyki, lekarstwa i przyprawy.
Parametry
![czerwony kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-czerwony-kwiat.gif)
![żółty kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-zolty-kwiat.gif)
drzewo
nasłonecznione
Pokrewne gatunki roślin
- lima, limeta, limonka (Citrus aurantifolia)
- pomarańcza bergamota, bergamotka (Citrus bergamium)
- grejpfrut (Citrus paradisi)
- cytron, cedrat (Citrus medica)
- cytryna zwyczajna (Citrus limon)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Tony Russell, Catherine Cutler, Martin Walters – Drzewa świata. Ilustrowana encyklopedia , ISBN 97883242-0842-5, universitas 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-07, GAT-694741