Papeda, limonka kaffir

Papeda, limonka kaffir (Citrus hystrix)

© adityajati1995 – stock.adobe.com

Papeda, limonka kaffir, cytryna papeda, cytryna indyjska (Citrus hystrix) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Jest niewysokim drzewem. Owoce stosuje się najczęściej w tajskiej kuchni w przyrządzaniu zup, sosów, mieszanek curry. Liśćmi można aromatyzować potrawy. Skórka ma bardzo intensywny smak.

Występowanie i środowisko

W naturze roślina ta występuje w południowo-wschodniej Azji i Indonezji.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 5 m.

Liście są błyszczące, jajowate, o długości do 10 cm.

Kwiaty są czerwone lub kremowe.

Owoc kulisty, ciemnozielony, z pomarszczoną, grubą skórką, o długości do 7 cm. Owoców nie spożywa się na surowo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Z owoców wyrabia się kosmetyki, lekarstwa i przyprawy.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Tony Russell, Catherine Cutler, Martin Walters – Drzewa świata. Ilustrowana encyklopedia , ISBN 97883242-0842-5, universitas 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-07, GAT-694741




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.