Pasternak zwyczajny
© weyo – stock.adobe.com
Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, rzadko uprawiane warzywo i roślina lecznicza. Z wyglądu przypomina pietruszkę i marchew.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie na łąkach, przydrożach, miedzach, spotykany także czasem w uprawach, niegdyś bardzo popularny w naszym kraju. Preferuje klimat nadmorski. Lubi glebę żyzną, próchniczą, spulchnioną, wilgotną.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od lipca do września. Pasternak jest odporny na mróz.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 30-120 cm.
Łodyga jest wzniesiona.
Liście są pierzasto złożone.
Kwiaty są drobne, żółtawe, zebrane w baldach złożony.
Korzeń palowy, spichrzowy, jadalny, białawy. Ma słodki, korzenny smak.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Pasternak spożywa się zwykle po ugotowaniu, jako składnik zup, a także jako składnik sałatek. W sprzedaży można spotkać także chipsy z pasternaka.
Pielęgnacja
Pasternak w uprawie nie znosi zachwaszczenia.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna dwuletnia.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Strefy mrozoodporności: 7-10. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa w wybranych rejonach kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: hemikryptofit.
- Kategoria przybysza: roślina uprawiana.
- Częstośc występowania gatunku: pospolity na całym terenie lub prawie całym terenie.
- Dynamika rozprzestrzeniania się gatunku: gatunek zajmujący nowe stanowiska.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=22.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Kwitnie pasternak zwyczajny. | |||||||||
◂ | ▸ | Wysiew nasion pasternaka do gruntu na przezimowanie. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn lekko kwaśny do obojętnego. pH 5.5-7.0 |
Właściwości gleby | Podłoże głęboko spulchnione, gliniaste, z dużą zawartości próchnicy |
Zmianowanie | Nie znosi uprawy po sobie i innych roślin z tej samej rodziny. Zalecana przerwa - 4 lata. |
Czas uprawy | 1-2 lata. |
Nawożenie | Średnio intensywne. Nawozimy humusem w dwóch dawkach rocznych. |
Mrozoodporność | Pasternak jest odporny na mróż i może zimować w gruncie. |
Rozstawa | Nasiona w rzędach w odległości 30-50 cm. Później przerywamy rośliny. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Choroby i szkodniki | Połyśnica marchwianka, gryzonie. |
Zbiór i przechowywanie | Korzenie wydobywamy widłami bez ukręcania. Zbiór późną jesienią lub zimą. |
Zimowanie | Na przezimowanie rośliny okrywamy słomą |
Pokrewne gatunki roślin
- koper włoski, fenkuł włoski (Foeniculum vulgare)
- selery zwyczajne, seler (Apium graveolens)
- biedrzeniec anyż, anyż (Pimpinella anisum)
- wąkrotka azjatycka (Centella asiatica)
- szalej jadowity, cykuta (Cicuta virosa)
- dzięgiel litwor, arcydzięgiel (Angelica archangelica)
- mikołajek nadmorski (Eryngium maritimum)
- podagrycznik pospolity, śnitka (Aegopodium podagraria)
- barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium)
- szczwół plamisty (Conium maculatum)
- kminek zwyczajny, karolek (Carum carvi)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5670
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-10