Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa
© Emma – stock.adobe.com
Pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus) to gatunek trującego grzyba z rodziny pieczarkowatych, wydzielający zapach karbolu (fenolu) i atramentu.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie w lasach różnego typu, na łąkach i w parkach, także na tych samych stanowiskach co pieczarka polna.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 6-14 cm średnicy. Trzon ma 8-12 cm wysokości.
Kapelusz biały, szarawy, żółknący na pewien czas po skaleczeniu, z wierzchu gładki. Ma półkulisty kształt, z wiekiem wypukły i rozpostarty.
Blaszki są wąskie, wolne, gęsto upakowane, różowe, z wiekiem brązowieją i czarnieją.
Miąższ jest biały i żółtawy u podstawy.
Trzon cylindryczny, biały, żółknący po uszkodzeniu, po czym znów bielejący. Ma bulwiastą podstawę. Ma pierścień lekko ząbkowany, który łatwo przesunąć w górę.
Podobne gatunki
Gatunek bardzo podobny do pieczarki polnej (a także innych pieczarek), która jednak nie żółknie przy skaleczeniu i nie pachnie fenolem. Zapach ten wzmaga się podczas gotowania.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: fenol
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Wydziela zapach karbolu (fenolu) i atramentu. Kapelusz i trzon biały, szarawy, żółknący na pewien czas po skaleczeniu.
Smak: orzechowy
Zapach: anyżowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.
Smak: orzechowy
Zapach: orzechowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Ma orzechowy smak i zapach.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.
Rozmnażanie
Zarodniki fioletowoczarne.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Pytania
Jakie są objawy zatrucia pieczarką karbolową?
Zatrucie pieczarką karbolową objawia się zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, które zwykle nie zagrażają życiu i nie uszkadzają w sposób trwały poważnie organizmu. Objawy mogą wystąpić od 15 minut do 4 godzin po zjedzeniu surowych lub ugotowanych owocników. Zatrucie jest szczególnie ciężkie u dzieci. W skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
gatunek trujący
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników pieczarki karbolowej. |
Pokrewne gatunki grzybów
- pieczarka polna, pieczarka łąkowa (Agaricus campestris)
- pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus)
- pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis)
- pieczarka miejska (Agaricus bitorquis)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-01, GAT-638965