Pieczarka polna, pieczarka łąkowa

© fedsax – stock.adobe.com
Pieczarka polna, pieczarka łąkowa (Agaricus campestris) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny pieczarkowatych. To grzyb kapeluszowy z blaszkami od spodu o przyjemnym zapachu.
Występowanie i środowisko PL
Pieczarka polna spotykana jest na urodzajnych glebach, łąkach, często licznie.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od maja do czerwca i drugi raz od sierpnia do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 3-10 cm średnicy.
Kapelusz biały, starszy staje się brązowawy. Kształt najpierw półkulisty, później wypukły, na koniec rozpostarty.
Blaszki wolne, wybrzuszone, najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne.
Miąższ jest bały, lekko czerwieniejący przy dotyku.
Trzon cylindryczny, biały, często z pierścieniem.
Podobne gatunki
Pieczarka łąkowa (polna) jest bardzo podobna do trującej pieczarki żółtawej i niestety występuje z nią na tych samych stanowiskach. Trująca pieczarka po skaleczeniu zabarwia się na żółto. Poza tym trująca pieczarka ma zapach atramentu.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
To grzyb o przyjemnym zapachu. Kapelusz na koniec rozpostarty. Blaszki najpierw różowe, później czerwonawo-brązowe, na końcu czarne. Trzon cylindryczny, biały.
Smak: brak danych
Zapach: fenol
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Wydziela zapach karbolu (fenolu) i atramentu. Kapelusz i trzon biały, szarawy, żółknący na pewien czas po skaleczeniu.
Smak: orzechowy
Zapach: anyżowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Kapelusz biały, pod naciskiem żółknący. Blaszki gęsto upakowane, wolne, najpierw szare, później brązowe i czarne.
Smak: orzechowy
Zapach: orzechowy
Zdatność: jadalny
Środowisko: łąki
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: saprofit
Ma orzechowy smak i zapach.
Rozmnażanie
Zarodniki brązowawe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Cechy
łąki

gatunek jadalny

saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki polnej. |
Pokrewne gatunki grzybów
- pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus)
- pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis)
- pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus)
- pieczarka miejska (Agaricus bitorquis)








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-01-30, GAT-638960