Pieczarkowate
Pieczarkowate (Agaricaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców. Grzyby pieczarkowate to między innymi takie rodzaje jak pieczarka, czubajka, czubajeczka, aksamitka.
To grzyby kapeluszowe, także o dużym znaczeniu gospodarczym (pieczarki).
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- czernidłak błyszczący (Coprinus micaceus) PL
- czernidłak gromadny (Coprinus disseminatus) PL
- czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) PL
- czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) PL
- czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata) PL
- czubajeczka ostrołuskowa (Lepiota aspera) PL
- czubajka czerwieniejąca (Chlorophyllum rhacodes) PL
- czubajka kania (Macrolepiota procera) PL
- pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) PL
- pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) PL
- pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus) PL
- pieczarka miejska (Agaricus bitorquis) PL
- pieczarka polna, pieczarka łąkowa (Agaricus campestris) PL
Inne gatunki
- pieczarka okazała (Agaricus augustus) PL
- Agaricus comtulus PL
- Agaricus dulcidulus PL
- pieczarka bulwiasta (Agaricus essettei) PL
- Agaricus fissuratus PL
- pieczarka kosmkowata (Agaricus lanipes) PL
- pieczarka wielkozarodnikowa (Agaricus macrosporus) PL
- Agaricus phaeolepidotus PL
- pieczarka płaska (Agaricus praeclaresquamosus) PL
- Agaricus semotus PL
- pieczarka leśna, pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus) PL
- pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola) PL
- Agaricus spissicaulis PL
- Agaricus subfloccosus PL
- Agaricus subperonatus PL
- Chamaemyces fracidus PL
- Coprinus acuminatus PL
- Coprinus alopecia PL
- Coprinus angulatus PL
- Coprinus auricomus PL
- czernidłak szarawy (Coprinus cinereus) PL
- Coprinus cothurnatus PL
- Coprinus domesticus PL
- Coprinus echinosporus PL
- Coprinus flocculosus PL
- Coprinus impatiens PL
- Coprinus lagopus PL
- Coprinus leiocephalus PL
- Coprinus marculentus PL
- Coprinus niveus PL
- Coprinus phaeosporus PL
- czernidłak ozdobny (Coprinus plicatilis) PL
- Coprinus silvaticus PL
- Coprinus truncorum PL
- Coprinus xanthothrix PL
- Cystolepiota bucknallii PL
- Cystolepiota sistrata PL
- Lepiota alba PL
- Lepiota brunneoincarnata PL
- czubajeczka kasztanowata (Lepiota castanea) PL
- czubajeczka wełnista (Lepiota clypeolaria) PL
- Lepiota echinacea PL
- Lepiota filvella PL
- Lepiota ignivolvata PL
- Lepiota josserandii PL
- Lepiota kuehneri PL
- Lepiota pseudofelina PL
- Lepiota pseudohelveola PL
- Lepiota ventriosospora PL
- Leucoagaricus bresadolae PL
- Leucoagaricus holosericeus PL
- Leucoagaricus leucothites PL
- czubek cytrynowy (Leucocoprinus bimbaumii) PL
- Macrolepiota bohemica PL
- czubajka wyłuszczona (Macrolepiota excoriata) PL
- czubajka beżowa (Macrolepiota mastoidea) PL
- Macrolepiota rickenii PL
- aksamitka złota (Phaeolepiota aurea) PL
- Sericeomyces sericatus PL
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka błyszczącego. | |||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka gromadnego. | ||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka kołpakowatego. | |||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka pospolitego. | |||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajeczki cuchnącej. | |||||||||
◂ | ● | ● | Okres występowania owocników czubajeczki ostrołuskowej. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajki czerwieniejącej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajki kani. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki białawej. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania w naturze owocników pieczarki dwuzarodnikowej. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników pieczarki karbolowej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki miejskiej. | ||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki polnej. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux — Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1572