Pieczarkowate
Pieczarkowate (Agaricaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców. Grzyby pieczarkowate to między innymi takie rodzaje jak pieczarka, czubajka, czubajeczka, aksamitka.
To grzyby kapeluszowe, także o dużym znaczeniu gospodarczym (pieczarki).
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- czernidłak błyszczący (Coprinus micaceus) PL
- czernidłak gromadny (Coprinus disseminatus) PL
- czernidłak kołpakowaty (Coprinus comatus) PL
- czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) PL
- czubajeczka cuchnąca (Lepiota cristata) PL
- czubajeczka ostrołuskowa (Lepiota aspera) PL
- czubajka czerwieniejąca (Chlorophyllum rhacodes) PL
- czubajka kania (Macrolepiota procera) PL
- pieczarka biaława, pieczarka polowa (Agaricus arvensis) PL
- pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) PL
- pieczarka karbolowa, pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus) PL
- pieczarka miejska (Agaricus bitorquis) PL
- pieczarka polna, pieczarka łąkowa (Agaricus campestris) PL
Inne gatunki
- pieczarka okazała (Agaricus augustus)
- Agaricus comtulus
- Agaricus dulcidulus
- pieczarka bulwiasta (Agaricus essettei)
- Agaricus fissuratus
- pieczarka kosmkowata (Agaricus lanipes)
- pieczarka wielkozarodnikowa (Agaricus macrosporus)
- Agaricus phaeolepidotus
- pieczarka płaska (Agaricus praeclaresquamosus)
- Agaricus semotus
- pieczarka leśna, pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus)
- pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola)
- Agaricus spissicaulis
- Agaricus subfloccosus
- Agaricus subperonatus
- Chamaemyces fracidus
- Coprinus acuminatus
- Coprinus alopecia
- Coprinus angulatus
- Coprinus auricomus
- czernidłak szarawy (Coprinus cinereus)
- Coprinus cothurnatus
- Coprinus domesticus
- Coprinus echinosporus
- Coprinus flocculosus
- Coprinus impatiens
- Coprinus lagopus
- Coprinus leiocephalus
- Coprinus marculentus
- Coprinus niveus
- Coprinus phaeosporus
- czernidłak ozdobny (Coprinus plicatilis)
- Coprinus silvaticus
- Coprinus truncorum
- Coprinus xanthothrix
- Cystolepiota bucknallii
- Cystolepiota sistrata
- Lepiota alba
- Lepiota brunneoincarnata
- czubajeczka kasztanowata (Lepiota castanea)
- czubajeczka wełnista (Lepiota clypeolaria)
- Lepiota echinacea
- Lepiota filvella
- Lepiota ignivolvata
- Lepiota josserandii
- Lepiota kuehneri
- Lepiota pseudofelina
- Lepiota pseudohelveola
- Lepiota ventriosospora
- Leucoagaricus bresadolae
- Leucoagaricus holosericeus
- Leucoagaricus leucothites
- czubek cytrynowy (Leucocoprinus bimbaumii)
- Macrolepiota bohemica
- czubajka wyłuszczona (Macrolepiota excoriata)
- czubajka beżowa (Macrolepiota mastoidea)
- Macrolepiota rickenii
- aksamitka złota (Phaeolepiota aurea)
- Sericeomyces sericatus
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka błyszczącego. | |||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka gromadnego. | ||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka kołpakowatego. | |||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika czernidłaka pospolitego. | |||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajeczki cuchnącej. | |||||||||
◂ | ● | ● | Okres występowania owocników czubajeczki ostrołuskowej. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajki czerwieniejącej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników czubajki kani. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki białawej. | |||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania w naturze owocników pieczarki dwuzarodnikowej. | |||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników pieczarki karbolowej. | ||||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki miejskiej. | ||||||
● | ● | ● | ● | ● | Okres zbioru pieczarki polnej. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich — Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Hans E.Laux — Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-30, RODZ-1572