Pieprz

Pieprz

Pieprz (Piper) to rodzaj dwuliściennych roślin z rodziny pieprzowatych, do którego zaliczamy około 700-1000 gatunków, z czego w Polsce nie występuje żaden z nich. Pieprz jest uprawiany głównie jako roślina przyprawowa, ale także lecznicza, niektóre gatunki to rośliny ozdobne.

To krzewy, czasem drzewa, pnącza lub rośliny zielne.

Występowanie

Pieprz rośnie w tropikach i w strefie subtropikalnej na obu półkulach. Najwięcej gatunków występuje w Ameryce.

Morfologia

Liście skrętoległe, zwykle niepodzielone, całobrzegie, na długich ogonkach, o ostrym smaku.

Kwiaty są drobne i niepozorne, bez okwiatu, zebrane w gęste, kłosowate kwiatostany.

Owoc to kulisty pestkowiec lub jagoda.

Rozmnażanie

To roślina wiatropylna.

Gatunki

Wykaz gatunków, które zostały opisane w naszym serwisie:

Inne gatunki





Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Praca zbiorowa - Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, , RODZAJ-431
Data aktualizacji artykułu: 2024-07-02



Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.