Pieprz czarny
© subinpumsom – stock.adobe.com
Pieprz czarny (Piper nigrum) to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych, roślina przyprawowa o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. To pnącze, roślina przyprawowa i lecznicza.
Występowanie i środowisko
Przypuszcza się, że pieprz czarny pochodzi z Indii z okolic Wybrzeża Malabarskiego. Od kilku tysięcy lat roślina ta jest uprawiana w niemalże całej południowo-wschodniej części Azji, w Afryce, Ameryce Południowej, na Antylach.
Brak danych.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 10-15 m.
Liście są szerokojajowate z ostrym zakończeniem, o długości 10-15 cm.
Kwiaty są niepozorne, pozbawione okwiatu, zebrane w kłosokształtne kwiatostany.
Owoc to pestkowiec o średnicy około 5 mm, o kulistej pestce, najpierw zielone, potem czerwone. Po wysuszeniu stanowi jedną z najbardziej popularnych na świecie przypraw — pieprz.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Pytania
Czym się różni pieprz czarny od pieprzu białego?
Pieprz czarny powstaje poprzez fermentację , a następnie suszenie owoców dojrzałych i niedojrzałych. smak pieprzu czarnego jest ostry.
Pieprz biały otrzymuje się wyłącznie z dojrzałych owoców, ponadto w procesie produkcji usuwana jest zewnętrzna owocnia. Smak białego pieprzu jest bardziej delikatny. Pieprz biały jest droższy od czarnego.
Parametry
pnącze
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2024-06-29, GAT-692657