Pieprz czarny

Pieprz czarny (Piper nigrum)

© subinpumsom – stock.adobe.com

Pieprz czarny (Piper nigrum) to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych, roślina przyprawowa o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. To pnącze, roślina przyprawowa i lecznicza.

Występowanie i środowisko

Przypuszcza się, że pieprz czarny pochodzi z Indii z okolic Wybrzeża Malabarskiego. Od kilku tysięcy lat roślina ta jest uprawiana w niemalże całej południowo-wschodniej części Azji, w Afryce, Ameryce Południowej, na Antylach.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 10-15 m.

Liście są szerokojajowate z ostrym zakończeniem, o długości 10-15 cm.

Kwiaty są niepozorne, pozbawione okwiatu, zebrane w kłosokształtne kwiatostany.

Owoc to pestkowiec o średnicy około 5 mm, o kulistej pestce, najpierw zielone, potem czerwone. Po wysuszeniu stanowi jedną z najbardziej popularnych na świecie przypraw — pieprz.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Pytania

Pytania

Czym się różni pieprz czarny od pieprzu białego?

Pieprz czarny powstaje poprzez fermentację , a następnie suszenie owoców dojrzałych i niedojrzałych. smak pieprzu czarnego jest ostry.

Pieprz biały otrzymuje się wyłącznie z dojrzałych owoców, ponadto w procesie produkcji usuwana jest zewnętrzna owocnia. Smak białego pieprzu jest bardziej delikatny. Pieprz biały jest droższy od czarnego.



Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiat
Grupa

pnącze
Użytek

zioła
rośliny uprawne
rośliny uprawne przemysłowe
roślina lecznicza
pnącze
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków roślin z tej samej rodziny.

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2024-06-29, GAT-692657




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.