Pierścieniak uprawny
![Pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata)](biologia/grafika/grzyby/pierscieniak-uprawny.jpg)
© PIXATERRA
Pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) to gatunek jadalnego (uwaga poniżej) grzyba z rodziny pierścieniakowatych, smakujący surowymi ziemniakami. Pachnie , rzodkwią. To gatunek coraz częściej spotykany w uprawach domowych. Uprawia się go na belach słomy. uprawa nie jest trudna. Jest łagodny w smaku i smaczny.
Występowanie i środowisko PL
Występuje parkach i ogrodach na terenach zielonych.
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm, rzadko do 20 cm średnicy.
Kapelusz czerwonobrązowy lub szarobrązowy. Wierzch suchy, pękający poletkami. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i płaski. Skraj długo podwinięty.
Blaszki szare, później szare z fioletowym odcieniem, wolne.
Miąższ jest białawy.
Trzon biały z pierścieniem.
Podobne gatunki
Podobny do trującego pierścieniaka wybujałego.
Rozmnażanie
Wysyp czarnofioletowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To grzyb jadalny ale po dłuższej obróbce cieplnej. Osoby wrażliwe mogą odczuwać zaburzenia ze strony układu trawiennego.
Cechy
łąki
![łąki](grafika/ikona-gs3.jpg)
gatunek jadalny
![gatunek jadalny](grafika/ikona-gj.jpg)
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów
![Jak postępować przy zatruciu grzybami?](biologia/grafika/inne/zatrucie-grzybami-AIP.jpg)
![Grzyby pod ochroną](biologia/grafika/inne/slownik.jpg)
![Grzyby marynowane w occie](biologia/grafika/grzyby/miniatury/grzyby-w-occie.jpg)
![Jak suszyć grzyby?](biologia/grafika//grzyby/suszone-grzyby.jpg)
![Jak zbierać grzyby?](biologia/grafika/inne/jak-zbierac-grzyby.jpg)
![Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów](biologia/grafika//inne/gdzie-na-grzyby.jpg)
![Grzyby trujące](biologia/grafika/inne/grzyby-trujace-m.jpg)
![Grzyby jadalne](biologia/grafika/grzyby/miniatury/borowik-sosnowy.jpg)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-18, GAT-639139