Pierścieniak uprawny

Pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata)

© PIXATERRA

Pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) to gatunek jadalnego (uwaga poniżej) grzyba z rodziny pierścieniakowatych, smakujący surowymi ziemniakami. Pachnie , rzodkwią. To gatunek coraz częściej spotykany w uprawach domowych. Uprawia się go na belach słomy. uprawa nie jest trudna. Jest łagodny w smaku i smaczny.

Występowanie i środowisko PL

Występuje parkach i ogrodach na terenach zielonych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od czerwca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm, rzadko do 20 cm średnicy.

Kapelusz czerwonobrązowy lub szarobrązowy. Wierzch suchy, pękający poletkami. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i płaski. Skraj długo podwinięty.

Blaszki szare, później szare z fioletowym odcieniem, wolne.

Miąższ jest białawy.

Trzon biały z pierścieniem.

Podobne gatunki

Podobny do trującego pierścieniaka wybujałego.

Rozmnażanie

Wysyp czarnofioletowy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To grzyb jadalny ale po dłuższej obróbce cieplnej. Osoby wrażliwe mogą odczuwać zaburzenia ze strony układu trawiennego.

Cechy

Środowsko

łąki

łąki
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-18, GAT-639139




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.