Pierścieniak uprawny

© PIXATERRA
Pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) to gatunek jadalnego (uwaga poniżej) grzyba z rodziny pierścieniakowatych, smakujący surowymi ziemniakami. Pachnie , rzodkwią. To gatunek coraz częściej spotykany w uprawach domowych. Uprawia się go na belach słomy. uprawa nie jest trudna. Jest łagodny w smaku i smaczny.
Występowanie i środowisko PL
Występuje parkach i ogrodach na terenach zielonych.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-15 cm, rzadko do 20 cm średnicy.
Kapelusz czerwonobrązowy lub szarobrązowy. Wierzch suchy, pękający poletkami. Kształt najpierw półkulisty, potem wypukły i płaski. Skraj długo podwinięty.
Blaszki szare, później szare z fioletowym odcieniem, wolne.
Miąższ jest białawy.
Trzon biały z pierścieniem.
Podobne gatunki
Podobny do trującego pierścieniaka wybujałego.
Rozmnażanie
Wysyp czarnofioletowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To grzyb jadalny ale po dłuższej obróbce cieplnej. Osoby wrażliwe mogą odczuwać zaburzenia ze strony układu trawiennego.
Cechy
łąki

gatunek jadalny

saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Pokrewne gatunki grzybów








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-03-18, GAT-639139