Pierścieniakowate
Pierścieniakowate (Strophariaceae) to rodzina grzybów z rzędu pieczarkowców, do którego zaliczamy takie rodzaje jak pierścieniak, łuszczak i maślanka.
Ciekawostki
Kilka gatunków ma znaczenie gospodarcze jak grzyby uprawne.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- łuskwiak nastroszony (Pholiota squarrosa) PL
- łuskwiak ognisty (Pholiota flammans) PL
- łysiczka lancetowata (Psilocybe semilanceata) PL
- maślanka ceglasta (Hypholoma sublateritium) PL
- maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) PL
- pierścieniak grynszpanowy (Stropharia aeruginosa) PL
- pierścieniak uprawny (Stropharia rugosoannulata) PL
Inne gatunki
- maślanka łagodna (Hypholoma capnoides) PL
- maślanka długotrzonowa (Hypholoma elongatum) PL
- Hypholoma marginatum PL
- maślanka korzeniasta (Hypholoma radicosum) PL
- Hypholoma subericaeum PL
- Pholiota adiposa PL
- Pholiota alnicola PL
- łuskwiak czerniejący (Pholiota astragalina) PL
- łuskwiak złotawy (Pholiota aurivella) PL
- łuskwiak wypaleniskowy (Pholiota carbonaria) PL
- Pholiota gummosa PL
- łuskwiak giętki (Pholiota lenta) PL
- łuskwiak lepki (Pholiota lubrica) PL
- Pholiota myostis PL
- Pholiota oedipus PL
- łuskwiak niszczący (Pholiota populnea) PL
- Pholiota scamba PL
- łuskwiak gąbczasty (Pholiota spumosa) PL
- Psilocybe coprophila PL
- Psilocybe foenisecii PL
- Psilocybe montana PL
- Psilocybe physaloides PL
- pierścieniak białawy (Stropharia albonitens) PL
- Stropharia aurantiaca PL
- Stropharia caerulea PL
- pierścieniak wieńczony (Stropharia coronilla) PL
- pierścieniak wybujały (Stropharia hornemannii) PL
- Stropharia inuncta PL
- pierścieniak półkulisty (Stropharia semiglobata) PL
- pierścieniak łuskowaty (Stropharia squamosa) PL
- trąbka nakrapiana (Tubaria conspersa) PL
- Tubaria dopersa PL
- trąbka zimowa (Tubaria furfuracea) PL
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników łuskwiaka nastroszonego. | |||||||||
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników łuskwiaka ognistego. | ||||||||
● | ● | ● | Okres występowania owocników łysiczki lancetowatej. | |||||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników maślanki ceglastej. | |||
● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników maślanki wiązkowej. | |||
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika pierścieniaka grynszpanowego. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?

W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.

Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.

Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.

Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.

Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.

Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.

Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-02-06, RODZ-1575