Piestrak jadalny

Piestrak jadalny (Choiromyces meandriformis)

© Ivan – stock.adobe.com

Piestrak jadalny (Choiromyces meandriformis) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny truflowatych lub Pezizomycetidae (brak źródła). Starsze owocniki są aromatyczne, mogą być stosowane w niewielkich ilościach jako przyprawa.

Występowanie i środowisko PL

W Polsce spotykany bardzo rzadko w lasach liściastych i iglastych, na terenach wapienno-gliniastych.

Tryb życia i zachowanie

Rozwija się pod ziemią. Owocniki pojawiają się od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma do 10 cm średnicy. Jest najpierw biały, potem żółtawy i brązowy. Przypomina bulwę, nieregularnie kulistą, pokrytą skórzastą okrywą. Jest ciężki.

Wnętrze jest najpierw białe, potem szarawe w marmurkowy, żółtawy lub brązowawy wzór.

Rozmnażanie

Wysyp żółtawy.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Zjedzenie większej ilości może spowodować zatrucie pokarmowe (biegunkę).

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników piestraka jadalnego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-08, GAT-639088




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.