Piestrzyca kędzierzawa
© Iwona – stock.adobe.com
Piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny piestrzycowatych w białawym kolorze.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w lasach liściastych i iglastych, na łąkach, przydrożach, w parkach.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.
Morfologia i anatomia
Owocnik ma 3-5 cm średnicy i 5-15 cm wysokości.
Kapelusz biały, żółtawy lub jasnobrązowy, pofałdowany, siodłowaty, złożony z kilku płatów.
Miąższ jest delikatny i łamliwy.
Trzon biały, grubszy u podstawy, jamkowaty w środku, żłobkowany na zewnątrz.
Podobne gatunki
Stare osobniki można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Surowy grzyb jest silnie trujący.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
gatunek niejadalny
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Pojawia się piestrzyca kędzierzawa. |
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-01-27, GAT-638956