Piestrzyca kędzierzawa

Piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa)

© Iwona – stock.adobe.com

Piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny piestrzycowatych w białawym kolorze.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych i iglastych, na łąkach, przydrożach, w parkach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma 3-5 cm średnicy i 5-15 cm wysokości.

Kapelusz biały, żółtawy lub jasnobrązowy, pofałdowany, siodłowaty, złożony z kilku płatów.

Miąższ jest delikatny i łamliwy.

Trzon biały, grubszy u podstawy, jamkowaty w środku, żłobkowany na zewnątrz.

Podobne gatunki

Stare osobniki można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Surowy grzyb jest silnie trujący.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Pojawia się piestrzyca kędzierzawa.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-01-27, GAT-638956




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.