Piestrzycowate
Piestrzycowate (Helvellaceae) to rodzina grzybów z rzędu kustrzebkowców.
Grzyby te mają trzon i kapelusz pokryty hymenium, czyli warstwą zadonikonośną.
Gatunki
To wykaz gatunków, przynależących do danej rodziny:
- piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa) PL
- przyczepka falista (Rhizina undulata) PL
Inne gatunki
- krążkownica wrębiasta (Discina perlata) PL
- piestrzyca zwyczajna (Helvella acetabulum) PL
- Helvella bulbosa PL
- Helvella corium PL
- Helvella costifera PL
- piestrzyca giętka (Helvella elastica) PL
- siodłówka siodlasta (Helvella ephippium) PL
- piestrzyca zatokowa (Helvella lacunosa) PL
- Helvella leucomelaena PL
- Helvella peziziodes PL
- Helvella solitaria PL
- Helvella spadicea PL
- Helvella villosa PL
- uchownica kasztanowata (Wynella atrofusca) PL
Kalendarz przyrody
Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Pojawia się piestrzyca kędzierzawa. | ||||||||
◂ | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników przyczepki falistej. |
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Markus Fluck — Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski — Botanika. Systematyka, ISBN 978-83-01-13953-7, PWN 2013
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.
© medianauka.pl, 2021-01-27, RODZ-1569