Pietruszka zwyczajna

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)

© Leonid Nyshko – stock.adobe.com

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych, wydzielająca charakterystyczny zapach, uprawiana jako warzywo. Ma również lecznicze właściwości. Znane są odmiany korzeniowe i naciowe.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Warzywo to jest uprawiane na całym świecie. W Polsce pietruszka jest rośliną obcego pochodzenia, rzadko dziczejącą. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione. Preferuje próchniczą glebę o odczynie obojętnym.

Tryb życia i zachowanie

W pierwszym roku rośnie korzeń i liście. W drugim roku rośnie łodyga.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-90(130). cm.

Łodyga jest naga, wyprostowana.

Liście są złożone, podwójnie lub potrójnie pierzaste.

Kwiaty są zielonożółte, drobne..

Korzeń palowy, o kremowym kolorze, jadalny.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Pietruszka (natka) ma największą zawartość witaminy C ze wszystkich warzyw uprawianych na świecie!

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie pietruszka.
      Możliwy wysiew nasion pietruszki do gruntu.
    Termin zbioru liści pietruszki.
          Termin zbioru korzenia pietruszki.
uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Odczyn glebyOdczyn obojętny, ewentualnie lekko kwaśny.
pH 6.0-7.0
Właściwości glebyGleba umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna, ilasta, głęboko spulchniona.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieNie znosi uprawy po sobie. Konieczna przerwa 3 lata.
Czas uprawy1-2 lata.
NawożenieNie stosujemy świeżego obornika do nawożenia. Nie ma wysokich wymagań.
PodlewanieRegularnie, dla odmian korzennych w połowie czerwca wymaga obfitego podlewania.
MrozoodpornośćOdmiany korzenne oporne na mrozy.
StanowiskoSłoneczne lub w półcieniu.
RozstawaGrządki co 30 cm.
Wysiew do gruntuTak.
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacjiZobacz w kalendarzu.
Uprawa doniczkowaTak.
Zalecenia uprawy w doniczceZimujemy w chłodnym pomieszczeniu o temperaturze od 8 do 15 °C. Podlewamy w zimie.
RozmnażaniePrzez wysiew nasion na głębokość 5-30 mm już po pierwszej odwilży, gdy temperatura jest wyższa niż 7°C.
Choroby i szkodnikiPlamistość liści, mączniak rzekomy, nicienie.
Zbiór i przechowywanieW odmianach naciowych przycinamy na bieżąco pędy
ZimowanieNa zimę pietruszkę warto przykryć słomą lub gałązkami drzew iglastych. Zabieg ten pozwoli nam korzystać z natki nawet w zimie.
Czas kiełkowania4-6 tygodni.
Dodatkowe informacjeLiście zawierają bardzo duże ilości witaminy C. Wymaga przerywania, gdy nasiona wzejdą zbyt gęsto.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • infekcja układu moczowego
  • choroby układu krążenia
  • kamica nerkowa
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Pietruszka ma działanie moczopędne, obniżają stan zapalny w nerkach i drogach moczowych, podrażnia ściany dróg moczowych, przez co ułatwia wydalanie kamieni nerkowych. Wspomaga leczenie zapalenie pęcherza moczowego. Powyższe działanie obniża także ciśnienie krwi.
Przyjmowana postać
  • ekstrakt, esencja
  • tabletki i kapsułki
  • herbata, napar
  • nalewka
  • postać surowa, produkt spożywczy
Przepisy zielarskieHerbata - natkę pietruszki (1/4 szklanki) zalewamy zalewamy wrzątkiem do pełna i zaparzamy przez 5 minut.
DawkowanieHerbatę pijemy 1-3 razy dziennie.
PrzeciwwskazaniaPrzyjmowanie preparatów z pietruszki ziołowych nie jest zalecane dla kobiet w ciąży. Na pietruszkę różnie reagują osoby z chorymi nerkami i niskim ciśnieniem - należy zachować ostrożność.
SurowiecKorzeń, liście (natka), owoce.
PrzyprawaNatka pietruszki zawiera bardzo dużo olejków lotnych, witamin i minerałów. Korzeń jest źródłem witaminy C, A, B1 i B6 oraz żelazo. Natkę pietruszki stosujemy jako przyprawę do zup, mięs, sałatek, sosów, surówek. Natki nie gotujemy.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.


Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2020-01-25, GAT-5652
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-10




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.