Pitaja, hylocereus falisty, smoczy owoc, pitahaya
© valery121283 – stock.adobe.com
Pitaja, hylocereus falisty, smoczy owoc, pitahaya (Hylocereus undatus) to gatunek rośliny z rodziny kaktusowatych. To kaktus rodzący pyszne, jadalne owoce. Mają słodko-kwaśny smak. Można je spożywać na surowo. Przerabia się je na soki i syropy.
Występowanie i środowisko
Występuje w naturze w Ameryce Środkowej od Meksyku po Kostarykę. Uprawy prowadzi się także w Afryce, Azji i Australii.
Tryb życia i zachowanie
Kaktus ten jest epifitem. Rośnie na drzewach lub na ziemi.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość 6 m.
Łodyga jest ciernista, płożąca się, zwisająca lub wspinająca się.
Kwiaty są duże, rozwijają się w nocy, białe lub żółte. Płatki w dwóch okółkach.
Owoc to owalna jagoda, pokryta bezcierniowymi, amarantowymi łuskami. Miąższ biały z licznymi, czarnymi nasionami.
Ochrona i zagrożenia DD
W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Cereus undatus Haw.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: bylina.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 10-12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- królowa nocy, selenicereus wielkokwiatowy (Selenicereus grandiflorus)
- kaktus wielkanocny (Hatiora gaertneri)
- figa indyjska, figa kaktusowa (Opuntia ficus-indica)
- echinokaktus Grusona (Echinocactus grusonii)
- cereus peruwiański (Cereus peruvianus)
- czapka biskupa (Astrophytum myriostigma)
- aporokaktus biczowaty (Acanthocereus tetragonus)
- głowa starca (Cephalocereus senilis)
- kleistokaktus Strausa (Cleistocactus strausii)
- Mammillaria bombycina
- Echinocereus engelmannii
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2024-07-20, GAT-637222
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-14