Pitaja, hylocereus falisty, smoczy owoc, pitahaya
![Pitaja, hylocereus falisty, smoczy owoc, pitahaya (Hylocereus undatus)](biologia/grafika/rosliny/pitaja.jpg)
© valery121283 – stock.adobe.com
Pitaja, hylocereus falisty, smoczy owoc, pitahaya (Hylocereus undatus) to gatunek rośliny z rodziny kaktusowatych. To kaktus rodzący pyszne, jadalne owoce. Mają słodko-kwaśny smak. Można je spożywać na surowo. Przerabia się je na soki i syropy.
Występowanie i środowisko
Występuje w naturze w Ameryce Środkowej od Meksyku po Kostarykę. Uprawy prowadzi się także w Afryce, Azji i Australii.
Kaktus ten jest epifitem. Rośnie na drzewach lub na ziemi.
Morfologia i anatomia
Osiąga długość 6 m.
Łodyga jest ciernista, płożąca się, zwisająca lub wspinająca się.
Kwiaty są duże, rozwijają się w nocy, białe lub żółte. Płatki w dwóch okółkach.
Owoc to owalna jagoda, pokryta bezcierniowymi, amarantowymi łuskami. Miąższ biały z licznymi, czarnymi nasionami.
Ochrona i zagrożenia DD
W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych ze względu na brak danych nie określono statusu zagrożenia wymarciem dla tego gatunku.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Cereus undatus Haw.
Parametry
![biały kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-bialy-kwiat.gif)
![żółty kwiat](biologia/grafika/rosliny/inne/kafel-zolty-kwiat.gif)
bylina
leśne
Gatunek jadalny
Pokrewne gatunki roślin
- kaktus wielkanocny (Hatiora gaertneri)
- figa indyjska, figa kaktusowa (Opuntia ficus-indica)
- echinokaktus Grusona (Echinocactus grusonii)
- cereus peruwiański (Cereus peruvianus)
- czapka biskupa (Astrophytum myriostigma)
- głowa starca (Cephalocereus senilis)
- kleistokaktus Strausa (Cleistocactus strausii)
- (Mammillaria bombycina)
- (Echinocereus engelmannii)
- (Gymnocalycium mihanovichii)
- (Mammillaria lenta)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-20, GAT-637222