Pniarek obrzeżony

Pniarek obrzeżony (Fomitopsis pinicola)

© Digital Photo – stock.adobe.com

Pniarek obrzeżony (Fomitopsis pinicola) to gatunek niejadalnego grzyba z rodziny pniarkowatych, bardzo pospolita huba. Ma kwaskowaty, grzybowy zapach i gorzki, cierpki smak. Ma kształt poduszki lub kopyta.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie w lasach liściastych i iglastych na martwych i osłabionych pniach, głównie gatunków iglastych. Huba ta występuje także w parkach i ogrodach.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki widoczne cały czas przez wiele lat. Nowe pojawiają się zimą. To pasożyt i saprofit.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma 5-25 cm szerokości, 5-10 cm głębokości i 3-15 cm grubości. Wierzch na początku czerwonawy, później szarawy, czarny, pokryty nalotem, twardą żywiczną skórką, która topi się w ogniu i rozpuszcza się w wodorotlenku potasu. Brzegi czerwone, białawy, żółtawy, pomarańczowy, strefa wzrostu biała. Pory od spodu grzyba kremowe, brązowiejące, okrągłe. Rurki łatwo oddzielają się od siebie. Miąższ twardy, korkowaty, żółtawy lub jasnobrązowy. Huba mocno trzyma się drzewa.

Podobne gatunki

Podobny do hubiaka pospolitego.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Młode osobniki trudniej oznaczyć.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek niejadalny
gatunek niejadalny
Inne cechy

saprofit
grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania owocników pniarka obrzeżonego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Co to jest huba? Czy jest jadalna?
Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-21, GAT-639031




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.