Podgrzybek czerwonawy

Podgrzybek czerwonawy (Xerocomus rubellus)

© boedefeld1969 – stock.adobe.com

Podgrzybek czerwonawy (Xerocomus rubellus) to gatunek jadalnego, dość smacznego grzyba z rodziny borowikowatych, rzadko u nas spotykany.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w lasach liściastych, w miejscach porośniętych trawami, odsłoniętych, często w sąsiedztwie lip, dębów.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-7 cm średnicy.

Kapelusz jest najpierw czerwony, z wiekiem coraz bardziej wyblakły. Młode owocniki mają kapelusz półkulisty, potem płaski i rozpostarty.

Rurki i pory żółtawe, z oliwkowym odcieniem...

Miąższ jest żółtawy, niebieszczejący przy przecięciu.

Trzon jest w górnej części żółtawy, w dolnej czerwonawy, pod naciskiem błękitniejący.

Rozmnażanie

Zarodniki żółtawe lub brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To rzadko spotykany grzyb.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy
Symbioza

Dąb szypułkowy
(Quercus robur)

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres zbioru podgrzybka-czerwonawego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-07, GAT-638991




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.