Podgrzybek zajączek

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus)

© adam88xx – stock.adobe.com

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, bardzo smaczny i łagodny w smaku.

Występowanie i środowisko PL

Zajączek rośnie w lasach iglastych i liściastych.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 3-12 cm średnicy.

Kapelusz jest oliwkowo-żółtawy, ochrowy, szarobrązowy. Kształt ma najpierw półkulisty, później wypukły. Skórka jest aksamitna, sucha.

Rurki i pory żółte, jaskrawe.

Miąższ jest żółtobiały, nie sinieje po przecięciu.

Trzon żółtawy, w górnej części brązowawy, cylindryczny, często wygięty.

Podobne gatunki

Podobny do zajączka jest podgrzybek czerwonobrązowy, podgrzybek złotawy i podgrzybek obciętozarodnikowy.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Podgrzybek zajączek
Xerocomus subtomentosus

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X
Inne cechy

Kapelusz jest oliwkowo-żółtawy, ochrowy, szarobrązowy. Skórka jest aksamitna, sucha. Rurki i pory żółte. Miąższ nie sinieje po przecięciu.

Podgrzybek złotopory
Xerocomellus chrysenteron

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste

Kształt: grzyb rurkowy

Tryb życia: grzyb mikoryzowy

Czas występowania
VII VII IX X XI
Inne cechy

Kapelusz żółtawy lub brązowy, często z odcieniem oliwkowym lub nawet czerwonawym. Wierzch często popękany, zamszowy. Rurki i pory żółtawe, siniejące pod naciskiem. Pory duże. Miąższ niebieszczejący. Trzon zazwyczaj ze zgrubiałą podstawą.


Rozmnażanie

Zarodniki brązowawe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
lasy liściaste

lasy iglastelasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb mikoryzowy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników podgrzybka zajączka.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-13, GAT-639009




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.