Podstawczaki
Podstawczaki (Basidiomycota) to typ lub klasa (w zależności od przyjętej klasyfikacji) w królestwie grzybów. Zaliczamy do niego około 30 000 gatunków grzybów. Dzielą się na złożonopodstawkowe i pojedynczopodstawkowe. Podział systematyczny jest trudny do ustalenia, ulega ciągłym zmianom.
Wygląd
Podstawczaki wytwarzają zwykle duże owocniki. Do podstawczaków zaliczamy grzyby kapeluszowe jadalne, tak dobrze znane podgrzybki, borowiki, rydze, pieczarki, maślaki i inne, ale także trujące takie jak muchomory. Są tu grzyby jednokomórkowe (drożdżopodobne) i ogromne wielokomórkowce.
Wybrane rzędy
Tryb życia i zachowanie
To najczęściej grzyby będące saprofitami, symbionty z drzewami (mikoryza), zdarzają się także pasożyty. Tu klasyfikujemy także huby.
Morfologia i anatomia
Osiągają rozmiary do 1 m.
Cechą podstawową podstawczaków jest powstawanie mejospor, czyli haploidalnych zarodników na tak zwanej podstawce (bazydium - basidium).
Rozmnażanie
Cykl rozwojowy podstawczaków wygląda podobnie u większości gatunków. Haploidalny zarodnik daje początek strzępkom, z których powstaje grzybnia pierwotna. Strzępki te na początku są wielojądrowe, później dzielą się na komórki zawierające jedno jądro. W krótkim czasie strzępki grzybni pierwotnej przechodzą w stan dikariofazy. Polega to na zrośnięciu się strzępek różnej "płci", a mówiąc ściślej o różnych typach ("+" i "-"). Zjawisko to nosi nazwę somatogami. Powstaje grzybnia wtórna, złożona z jednokomórkowych strzępek, zawierających dwa jądra sprzężone.
W dalszym życiu grzybnia może wytworzyć owocniki, na szczycie których w komórkach macierzystych podstawek jądra zlewają się, tworząc komórkę diploidalną. Teraz następuje podział redukcyjny, w wyniku którego powstają cztery jądra haploidalne, wnikające do czterech wyrostków (sterygmy) na szycie podstawki. Jądra te zostają otoczone grubą ścianą i w ten sposób powstają zarodniki (bazydiospory).
U większości gatunków podstawki tworzą swoistą warstwę na owocniku. Nazywamy ją hymenium. Owocniki podstawczaków to bazydiokarpy.









Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Solomon, Berg, Martin, Villee - Biologia, ISBN 83-7073-090-6, MULTICO Oficyna wydawnicza 1996
- Markus Fluck - Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski - Botanika. Systematyka, ISBN 978-83-01-13953-7, PWN 2013
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich - Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
© medianauka.pl, 2021-01-27, A-3979