Pomarańcza olbrzymia, pomelo, pompela
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
Pomarańcza olbrzymia, pomelo, pompela (Citrus maxima) to gatunek rośliny z rodziny rutowatych zaliczany do cytrusów. Owoce są jadalne na surowo i bardzo smaczne. Uprawia się wiele odmian dająca owoce o różnym wyglądzie i smaku.
Występowanie i środowisko
W naturze występuje w południowo-wschodniej części Azji. Pomelo jest uprawiane w wielu tropikalnych rejonach świata.
Morfologia i anatomia
To drzewo średniej wysokości. Osiąga wysokość 6-15 m.
Gałęzie są pokryte delikatnymi cierniami.
Liście są duże, jajowate lub eliptyczne, ogonki oskrzydlone, zimozielone. Blaszka liściowa osiąga długość20 cm.
Kwiaty są żółtobiałe, duże, o średnicy do 8 cm.
Owoc bardzo duży i ciężki, soczysty, z grubą na nawet 5 cm skórką. Osiąga średnicę nawet 22-50 cm i ciężar 2 kg. W segmentach poszczególne pęcherzyki są wypełnione galaretowatą masą. Łatwi się oddzielają od siebie.
Nasiona są duże i liczne.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Synonimy
W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:
- Aurantium maximum Burm.
- Citrus obovoidea Yu.Tanaka
- Citrus grandis
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: owoce.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- lima, limeta, limonka (Citrus aurantifolia)
- pomarańcza bergamota, bergamotka (Citrus bergamium)
- grejpfrut (Citrus paradisi)
- mandarynka (roślina) (Citrus reticulata)
- cytron, cedrat (Citrus medica)
- papeda, limonka kaffir (Citrus hystrix)
- cytryna zwyczajna (Citrus limon)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
© medianauka.pl, 2024-11-01, GAT-675739