Porzeczka czarna
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
Porzeczka czarna (Ribes nigrum) to aromatyczny krzew owocowy z rodziny agrestowatych o sztywnych gałązkach. To roślina uprawna o leczniczych właściwościach. To gatunek wskaźnikowy starych lasów. W uprawach stosuje się różne odmiany. Oto wybrane z nich:
- 'Bona' - odmiana o dużych i słodkich owocach.
- 'Ometa' - odporna na choroby, wczesna odmiana.
- 'Titania' - odporna na choroby, średnio wczesna, nowa odmiana.
Występowanie i środowisko PL
Występuje w Europie i Azji. Gatunek introdukowano w Ameryce Północnej. Porzeczka czarna jest uprawiana w różnych regionach Polski, czasem na masową skalę. Wymaga gleby żyznej i próchniczej. Należy ją często podlewać. Preferuje stanowiska słoneczne, półcień i lekki cień. Jest odporna na mróz. Rośnie w naturze w lasach.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 100-200 cm.
Liście są pokryte od spodu żółtymi gruczołami, skrętoległe, pojedyncze, 3-5-klapowe, o szerokości do 10 cm. brzegiem piłkowane lub karbowane.
Kwiaty są niepozorne, obupłciowe, pięciokrotne, małe i dzwonkowate, zebrane w grona, na szypułkach, czerwono-różowe.
Owoce są kuliste, czarne, zebrane w grona, jagody są jadalne i smaczne.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Porzeczka czarna ma charakterystyczny smak. Wytwarza się z niej przetwory, soki i nalewki. To wspaniałe źródło witaminy C.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: krzew.
- Stanowisko: nasłonecznione, półcień, cień.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: rośliny uprawne, roślina lecznicza, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 5-9. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa na terenie całego kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: nanofanerofit.
- Kategoria przybysza: roślina uprawiana.
- Częstośc występowania gatunku: częsty w wielu rejonach.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=16.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie porzeczka czarna. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Podłoże żyzne, próchnicze, wilgotne, piaszczyste lub gliniaste. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Czas uprawy | Wieloletnia. |
Nawożenie | Można nawozić obornikiem lub kompostem. Stale warto dostarczać próchnicę. Stosujemy nawóz z wysoką zawartością potasu bez chloru. |
Podlewanie | Wskazane regularne podlewanie. |
Stanowisko | Nasłonecznione, osłonięte od wiatru. |
Rozstawa | 1-2 m. |
Rozmnażanie | Sadzimy jesienią po opadnięciu liści. |
Choroby i szkodniki | Rewersja porzeczki czarnej, antraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, gruzełek cynobrowy, przędziorki, czerwce, mszyce, szpeciele, motyle przeziernikowate. |
Zbiór i przechowywanie | Owoce należy zbierać tylko podczas suchych dni. |
Dodatkowe informacje | Od czasu do czasu prześwietlamy krzew z pędów słabych, zbędnych pędów bocznych. Po zbiorach do lutego powinno się usuwać pędy główne starsze niż 4-6 lat, zwykle po 2-3 pędy. Utrzymujemy do 10 pędów szkieletowych. Młode pędy po roku przycinamy do połowy długości. Z uwagi na płytki system korzeniowy nie spulchniamy głęboko gleby przy krzaku. Nie wykonujemy grabienia pod krzakami. Zaleca się mulczowanie ziemi pod krzakami. |
Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina o leczniczych właściwościach. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Zawartość witaminy C w czarnej porzeczce jest bardzo wysoki, bo aż 150-300 mg na 100 g owoców. To kilka razy więcej niż w cytrynie. Owoce mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia anginy, chorób reumatycznych, nadciśnienia, biegunki i kamicy nerkowej. Liście działają przeciwzapalnie, napotnie, moczopędnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, przeciwreumatycznie. |
Przyjmowana postać |
|
Surowiec | Owoce, liście. |
Pokrewne gatunki roślin
- porzeczka dzika (Ribes spicatum)
- porzeczka krwista (Ribes sanguineum)
- porzeczka alpejska (Ribes alpinum)
- porzeczka złota (Ribes aureum)
- porzeczka agrest (Ribes uva-crispa)
- porzeczka zwyczajna, porzeczka pospolita (Ribes rubrum)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Mateusz Emanuel Senderski – Zioła w leczeniu artretyzmu, reumatyzmu oraz innych dolegliwości i schorzeń układu ruchowego, ISBN 978-83-924849-3-6, Mateusz e. Senderski 2011
- Mateusz emanuel Senderski – zioła w leczeniu dolegliwości serca i chorób układu krążenia, ISBN 978-83-924849-4-3, Mateusz Senderski 2011
- Mateusz Emanuel Senderski – Zioła w leczeniu dolegliwości i chorób układu moczowo-płciowego, ISBN 978-83-924849-6-7, Mateusz Senserski 2014
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2018-09-09, GAT-5068
Data aktualizacji artykułu: 2024-10-11