Pszenica twarda
© emer – stock.adobe.com
Pszenica twarda (Triticum durum) to gatunek jednorocznej trawy, zaliczanej do zbóż o luźnym kłosie. Zboże to zostało wyselekcjonowane ze względu na dużą zawartość glutenu.
Występowanie i środowisko PL
Brak danych.
Morfologia i anatomia
>Osiąga wysokość 180 cm.
Kłos ma długość 4-8 cm, jest bocznie spłaszczony.
Ziarno ma szklisty połysk.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Inna nazwa tego zboża to pszenica makaronowa. Z mąki z ziarna tej pszenicy można wytwarzać makaron bez dodatku jaj. Makaron taki jest spozywany przez ludzi ze skazą białkową. To także surowiec, z którego wytwarza się w Afryce kuskus.
Ziarno przenicy twardej zawiera aż 79% węglowodanów.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Środowsko: synantropijne.
- Użytek: rośliny uprawne, trawy, zboża.
- Strefy mrozoodporności: 5-11. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa na terenie całego kraju.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Powiązane quizy
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Władysław Szafer, Stanisław Kulczyński, Bogumił Pawłowski – Rośliny Polskie, ISBN 83-01-0587-2, PWN 1986
© medianauka.pl, 2018-12-04, GAT-14059
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-08