Pszenica twarda

Pszenica twarda (Triticum durum)

© emer – stock.adobe.com

Pszenica twarda (Triticum durum) to gatunek jednorocznej trawy, zaliczanej do zbóż o luźnym kłosie. Zboże to zostało wyselekcjonowane ze względu na dużą zawartość glutenu.

Występowanie i środowisko PL

Brak danych.

Morfologia i anatomia

>Osiąga wysokość 180 cm.

Kłos ma długość 4-8 cm, jest bocznie spłaszczony.

Ziarno ma szklisty połysk.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inna nazwa tego zboża to pszenica makaronowa. Z mąki z ziarna tej pszenicy można wytwarzać makaron bez dodatku jaj. Makaron taki jest spozywany przez ludzi ze skazą białkową. To także surowiec, z którego wytwarza się w Afryce kuskus.

Ziarno przenicy twardej zawiera aż 79% węglowodanów.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin



Powiązane quizy

Nasze zboża — quiz

Liczba pytań: 10
Quiz dla każdego
Średni wynik:
6.6 / 66%
2024-01-17



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Władysław Szafer, Stanisław Kulczyński, Bogumił Pawłowski – Rośliny Polskie, ISBN 83-01-0587-2, PWN 1986

© medianauka.pl, 2018-12-04, GAT-14059
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-08




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.