Pszenżyto

Pszenżyto (×Triticosecale)

© nevio3 – stock.adobe.com

Pszenżyto to mieszaniec pszenicy i żyta, uzyskany sztucznie w 1889 roku, powszechnie uprawiany dopiero w latach 60. XX wieku. Zaletą tego zboża jest duża zawartość białka w ziarnach, wysoki plon , niskie wymagania co do gleby, odporność na suszę, chwasty i choroby. Mamy w tym przypadku odmiany jare i ozime.

Występowanie i środowisko PL

Spotykany tylko w uprawach. Uprawiany jest na paszę dla zwierząt. Z mąki z pszenżyta nie wypieka się chleba.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 100-150 cm.

Kłosy są ościste, czerwonawe lub białe z 35-45 ziarniakami.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Polska jest największym producentem pszenżyta na świecie.

Pszenżyto nie posiada nazwy gatunkowej.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin



Powiązane quizy

Nasze zboża — quiz

Liczba pytań: 10
Quiz dla każdego
Średni wynik:
6.6 / 66%
2024-01-17



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN

© medianauka.pl, 2020-05-09, GAT-635943




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.