Purchawica olbrzymia

Purchawica olbrzymia (Calvatia gigantea)

© Henri Koskinen – stock.adobe.com

Purchawica olbrzymia (Calvatia gigantea) to gatunek ogromnego, jadalnego grzyba z rodziny purchawkowatych o kwaskowym zapachu (młode owocniki) i delikatnym smaku.

Występowanie i środowisko PL

To grzyb spotykany bardzo rzadko na pastwiskach, łąkach, w ogrodach, często w pobliżu skraju lasu, polanach i glebach żyznych. Zwykle co roku pojawia się na tym samym stanowisku.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od sierpnia do października. Dość często pojawia się w grupach.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma 10-50 cm średnicy i osiąga ciężar od 5 do 20 kg. Ścianka składa się z dwóch warstw. Grzyb ma kulisty, nieregularny kształt. Podstawa pomarszczona. Najpierw jest biały, gładki, aksamitny, później przybiera brązową barwę. Ma wówczas popękaną skórkę. Owocnik czasem odrywa się od grzybni i toczy się po trawie.

Miąższ jest zwarty, biały, w miarę dojrzewania zielonkawożółty, na końcu brązowy, sproszkowany.

Trzon nie występuje.

Podobne gatunki

Z uwagi na rozmiary, trudno ten gatunek pomylić z innymi.

Rozmnażanie

Zarodniki są brązowe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inna nazwa tego gatunku to czasznica olbrzymia.

Wnętrze purchawki to tak zwana gleba.

Purchawica olbrzymia kumuluje w swoim ciele szkodliwe substancje. Jeżeli więc rośnie w pobliżu drogi, na miejscu, w którym stosuje się obficie środki chemiczne, lepiej nie zjadać takich owocników. Grzyb podlegał ścisłej ochronie do 2014 roku.

Pytania

Pytania

Czy purchawica olbrzymia jest jadalna?

Tak, ale spożywać można tylko owocniki z białym miąższem. Owocnik kroi się na plastry i smaży jak kotlety.


Cechy

Środowsko

łąki

łąki
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników purchawicy olbrzymiej.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-12, GAT-639004




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.