Rabarbar kędzierzawy

Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum)

© tina7si – stock.adobe.com

Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) to roślina z rodziny rdestowatych. Geofit uprawiany jako warzywo, uprawiane w Europie od XVIII wieku. Jadalne są ogonki liściowe. To także roślina ozdobna.

Występowanie i środowisko PL - obcy

Gatunek pochodzi ze wschodniej części Azji (Chiny, Mongolia).

Kwitnie od maja do czerwca.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi do 150-200 cm. Liście pomarszczone na skraju, duże, odziomkowe. Jadalne ogonki liściowe bez bruzd na spodzie. Łodyga dęta. Liczne, zielonkawożółte kwiaty zebrane w wiechę na szczycie łodygi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Liście są trujące dla trzody chlewnej.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie rabarbar kędzierzawy.

Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
Użytek

rośliny uprawne
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003

© medianauka.pl, 2023-12-29, GAT-4618




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.