Rabarbar kędzierzawy

Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum)

© tina7si – stock.adobe.com

Rabarbar kędzierzawy (Rheum rhabarbarum) to roślina z rodziny rdestowatych. Geofit uprawiany jako warzywo, uprawiane w Europie od XVIII wieku. Jadalne są ogonki liściowe. To także roślina ozdobna.

Występowanie i środowisko PL

Gatunek pochodzi ze wschodniej części Azji (Chiny, Mongolia).

Tryb życia i zachowanie

Kwitnie od maja do czerwca.

Morfologia i anatomia

Wysokość wynosi do 150-200 cm. Liście pomarszczone na skraju, duże, odziomkowe. Jadalne ogonki liściowe bez bruzd na spodzie. Łodyga dęta. Liczne, zielonkawożółte kwiaty zebrane w wiechę na szczycie łodygi.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Liście są trujące dla trzody chlewnej.

Biologia i ekologia


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie rabarbar kędzierzawy.

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005

© medianauka.pl, 2023-12-29, GAT-4618
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-28




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.