Jagodzian rambutan, rambutan

Jagodzian rambutan, rambutan (Nephelium lappaceum)

© bookybuggy – stock.adobe.com

Jagodzian rambutan, rambutan (Nephelium lappaceum) to gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych. Charakterystyczne owoce są jadalne, słodko-kwaśne, zjadane najczęściej na surowo (perłowa osnówka), nadają się też na dżemy i desery. To bardzo wykwintny owoc.

Występowanie i środowisko

Występuje w południowo-wschodniej Azji i Indonezji. Jest uprawiany w Australii, Afryce i Ameryce Południowej w ciepłych rejonach.

Owoce dojrzewają w okresie od marca do maja (w Indonezji).

Morfologia i anatomia

Drzewo to osiąga wysokość 15-25 m. Ma rozłożysty pokrój.

Liście nie opadają na zimę. Są owalne lub jajowate, o długości do 15-20 cm, od spodu owłosione, złożone z 5-6 listków.

Kwiaty są drobne i liczne.

Owoce są kuliste, czerwone lub pomarańczowe, pokryte miękkimi, zakrzywionymi na końcu kolcami, zebrane w długie owocostany (do 100 cm długości). Średnica owocu wynosi do 7 cm. Miąższ szklisty, biały, słodko-kwaśny

Nasiona pojedyncze w owocu, brązowe, niejadalne.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Owoce są nietrwałe, stąd owoc u nas nie jest znany. Jego uprawa na Półwyspie malajskim to nawet 2/3 upraw wszystkich drzew owocowych.

To trudne w uprawie i rozmnażaniu drzewo.


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiat
Grupa

drzewo
Środowsko

leśne
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-22, GAT-696719




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.