Jagodzian rambutan, rambutan
© bookybuggy – stock.adobe.com
Jagodzian rambutan, rambutan (Nephelium lappaceum) to gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych. Charakterystyczne owoce są jadalne, słodko-kwaśne, zjadane najczęściej na surowo (perłowa osnówka), nadają się też na dżemy i desery. To bardzo wykwintny owoc.
Występowanie i środowisko
Występuje w południowo-wschodniej Azji i Indonezji. Jest uprawiany w Australii, Afryce i Ameryce Południowej w ciepłych rejonach.
Tryb życia i zachowanie
Owoce dojrzewają w okresie od marca do maja (w Indonezji).
Morfologia i anatomia
Drzewo to osiąga wysokość 15-25 m. Ma rozłożysty pokrój.
Liście nie opadają na zimę. Są owalne lub jajowate, o długości do 15-20 cm, od spodu owłosione, złożone z 5-6 listków.
Kwiaty są drobne i liczne.
Owoce są kuliste, czerwone lub pomarańczowe, pokryte miękkimi, zakrzywionymi na końcu kolcami, zebrane w długie owocostany (do 100 cm długości). Średnica owocu wynosi do 7 cm. Miąższ szklisty, biały, słodko-kwaśny
Nasiona pojedyncze w owocu, brązowe, niejadalne.
Ochrona i zagrożenia LC
Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
Ciekawostki
Owoce są nietrwałe, stąd owoc u nas nie jest znany. Jego uprawa na Półwyspie malajskim to nawet 2/3 upraw wszystkich drzew owocowych.
To trudne w uprawie i rozmnażaniu drzewo.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Środowsko: leśne.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Strefy mrozoodporności: 12. Uprawa w Polsce na zewnątrz z pewnością się nie powiedzie.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2024-07-22, GAT-696719
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-28