Rycerzyk czerwonozłoty

Rycerzyk czerwonozłoty (Tricholomopsis rutilans)

© Fotema – stock.adobe.com

Rycerzyk czerwonozłoty (Tricholomopsis rutilans) to gatunek jadalnego po przegotowaniu grzyba z rodziny gąskowatych o kwaskowym zapachu. Pachnie też stęchlizną i nie ma przyjemnego smaku. To jednak bardzo atrakcyjny pod względem wyglądu grzyb i czasem służy za dekorację potraw.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie na próchniejącym drewnie iglastych gatunków lub w ich pobliżu.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-15 cm średnicy. Trzon ma 5-12 cm wysokości.

Kapelusz żółto-czerwony lub czerwono-fioletowy, pokryty drobnymi łuskami. Kształt najpierw stożkowaty, potem wypukły i rozpostarty. Brzeg u młodych owocników podwinięty.

Blaszki żółte.

Miąższ jest żółtawy, miękki.

Trzon żółto-czerwonawy, cylindryczny lub maczugowaty.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Można spożywać tylko niewielkie ilości tego grzyba i to po przegotowaniu.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników rycerzyka czerwonozłotego.

Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-03-08, GAT-639083




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.