Kapusta polna, rzepa, rzepik
© tpzijl – stock.adobe.com
Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa) to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. Dziś to prawie zupełnie nieznane warzywo, choć w średniowieczu było popularne. Przodek rzepy nie jest znany. To także chwast polny. Ma lecznicze właściwości.
Odmiany i podgatunki:
- B. r. ssp. chinensis - Kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska.
- B. r. ssp. rapa - rzepa.
- B. r. ssp. silvestris
- B. r. ssp. oleifera - rzepik.
- B. r. var. esculenta - czarna rzodkiew.
- B. r. ssp. pekinensis - kapusta pekińska - zdjęcie w naszej galerii. Kapusta pekińska pochodzi z chin..
Występowanie i środowisko PL
Dzika forma prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej lub z południa Europy. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste o obojętnym lub zasadowym odczynie. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione i lekko wilgotne.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 50-80(150) cm.
Łodyga jest sztywna, wzniesiona.
Liście są zebrane w różyczkę.
Kwiaty są żółte, drobne.
Korzeń jest zgrubiały, jego górna część jest czerwona, fioletowa lub nawet czarna.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Największym producentem rzepy są Chiny.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna, roślina zielna dwuletnia.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: archeofit, efemerofit, roślina uprawiana.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=20.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
Pokrewne gatunki roślin
- jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- brokuł (Brassica oleracea var. italica)
- kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)
- kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
- brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera)
- kapusta rzepak (Brassica napus)
- kapusta 'Pak Choi', kapusta właściwa chińska (Brassica rapa chinensis)
- kapusta pekińska (Brassica rapa ssp. pekinensis)
- kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda)
- kapusta warzywna (Brassica oleracea)
- kapusta czarna, gorczyca czarna (Brassica nigra)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5013