Kapusta polna, rzepa, rzepik

Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa)

© tpzijl – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (2).

Kapusta polna, rzepa, rzepik (Brassica rapa) to jednoroczna lub dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych. Dziś to prawie zupełnie nieznane warzywo, choć w średniowieczu było popularne. Przodek rzepy nie jest znany. To także chwast polny. Ma lecznicze właściwości.

Odmiany i podgatunki:

 

Występowanie i środowisko PL

Dzika forma prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej lub z południa Europy. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste o obojętnym lub zasadowym odczynie. Lubi stanowiska dobrze nasłonecznione i lekko wilgotne.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 50-80(150) cm.

Łodyga jest sztywna, wzniesiona.

Liście są zebrane w różyczkę.

Kwiaty są żółte, drobne.

Korzeń jest zgrubiały, jego górna część jest czerwona, fioletowa lub nawet czarna.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Największym producentem rzepy są Chiny.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5013




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.