Rzodkiew zwyczajna
© ElenaMasiutkina – stock.adobe.com
Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) to gatunek jednorocznej rośliny uprawnej i przejściowo dziczejącej z rodziny krzyżowych o silnie zgrubiałym korzeniu. Posiada lecznicze właściwości.
Oto wybrane kultywary:
- R. s. var. sativus - rzodkiewka (na zdjęciu), która posiada czerwony, kulisty korzeń, znane warzywo uprawiane powszechnie w przydomowych ogródkach.
- R. s. var. vitrens - rzodkiewka "sopel lodu" - ma wydłużony i biały korzeń.
- R. s. var. albus DC. - rzodkiew biała - korzeń biały lub różowy, średnich rozmiarów.
- R. s. var. niger - rzodkiew czarna.
- R. s. var. maior - rzodkiew zwyczajna.
- R. s. var. longipinnatus 'Daikon' - odmiana japońska, ma długi i biały korzeń, o długości nawet 50 cm, bardzo soczysty i smaczny.
Występowanie i środowisko PL
To u nas gatunek obcego pochodzenia.
Tryb życia i zachowanie
Kwitnie w okresie od maja do czerwca i wyjątkowo we wrześniu.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 20-100 cm.
Kwiaty są białe lub liliowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zbiory i zastosowanie
Warzywo to jest spożywane na surowo do kanapek, jako przekąska, do surówek i innych przekąsek. Jest niskokaloryczne.
Zawiera wiele witamin i minerałów.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Strefy mrozoodporności: 6-10. Uprawa w Polsce na zewnątrz jest możliwa na terenie całego kraju.
- Forma życiowa według klasyfikacji Raunkiaera: terofit.
- Kategoria przybysza: efemerofit, roślina uprawiana.
- Diploidalna liczba chromosomów: 2n=18.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, znajduje się pośród 1000 najbardziej popularnych i znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Kwitnie rzodkiew zwyczajna. | |||||||||
● | ● | ● | ● | ● | ● | ▸ | Możliwy wysiew rzodkiewki do gruntu. |
Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Odczyn gleby | Odczyn od średnio kwaśnego do obojętnego. pH 5.5-7.0 |
Właściwości gleby | Rośnie prawie na każdej glebie ogrodniczej. Preferowane podłoże luźne, próchnicze. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Zmianowanie | Nie lubi uprawy po sobie, zalecana przerwa w uprawie co 2-3 lata. |
Czas uprawy | Jeden sezon. |
Nawożenie | Nie ma specjalnych wymogów co do nawożenia. Wystarczy przedplon. |
Podlewanie | Podczas suszy należy podlewać aby bylwki nie drewniały. |
Stanowisko | Nasłonecznione. |
Rozstawa | Odstęp między rządkami 10-15 cm. Siejemy na głębokość do 1 cm. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Terminy siewu / zbioru plonów / pielęgnacji | Zobacz w kalendarzu. |
Rozmnażanie | Przez wysiew nasion. |
Choroby i szkodniki | Kiła kapusty, śmietka kapuściana. |
Dodatkowe informacje | Rozwój rzodkiewki jest bardzo szybki. Rodkiewkę warto siać między kalarepą, sałatą, ogórkami, kalafiorem, szczypiorkiem. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Praca zbiorowa – Botanica ilustrowana, w alfabetycznym układzie, opisuje ponad 10 000 roślin ogrodowych, ISBN 3-8331-1916-0, Könemann 2005
© medianauka.pl, 2020-01-26, GAT-5029
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-26