Rzodkiewka

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)

© ElenaMasiutkina – stock.adobe.com

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to odmiana rzodkwi zwyczajnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce. Jadalne są bulwki, spożywa się także kiełki rzodkiewki. Istnieje wiele odmian, które różnią się kolorem bulw, od czerwonej barwy przez różową, białą, fioletową, brązowawą po czerwono-białą.

Wybrane odmiany:

 

Występowanie i środowisko PL

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce.

Morfologia i anatomia

Kwiaty są białe lub liliowe, złożone z 4 płatków korony, rozchylonych na boki.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin



Przepisy kucharskie



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635938
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-26




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.