Rzodkiewka
© ElenaMasiutkina – stock.adobe.com
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to odmiana rzodkwi zwyczajnej z rodziny kapustowatych, popularne warzywo, uprawiane także w Polsce. Jadalne są bulwki, spożywa się także kiełki rzodkiewki. Istnieje wiele odmian, które różnią się kolorem bulw, od czerwonej barwy przez różową, białą, fioletową, brązowawą po czerwono-białą.
Wybrane odmiany:
- 'Boy' - odmiana czerwona, okrągła, wiosenno-jesienna.
- 'Fanal' - odmiana czerwona, okrągła, wiosenno-jesienna.
- 'Flamboyant' - odmiana podłużna, z białym wierzchołkiem, wiosenno-jesienna.
- 'Parat' - odmiana czerwona, letnia.
- 'Saxa' - odmiana czerwona, okrągła, wiosenno-jesienna.
- 'Sora' - odmiana czerwona, okrągła, duża, letnia.
Występowanie i środowisko PL
Rzodkiewka jest uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce.
Morfologia i anatomia
Kwiaty są białe lub liliowe, złożone z 4 płatków korony, rozchylonych na boki.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: roślina zielna jednoroczna.
- Stanowisko: nasłonecznione.
- Użytek: rośliny uprawne, warzywa.
- Status popularności rośliny: gatunek powszechnie znany, roślina bardzo popularna, znajduje się pośród 100 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
Przepisy kucharskie
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2020-04-22, GAT-635938
Data aktualizacji artykułu: 2024-09-26