Oszpilna jadalna, salak

Oszpilna jadalna, salak (Salacca edulis)

© Chanwit – stock.adobe.com

Oszpilna jadalna, salak, ospilno jadalne (Salacca edulis) to gatunek rośliny z rodziny arekowatych. Owoce są jadalne. Można je spożywać na surowo (miąższ). Owoce niedojrzałe marynuje się na pikle.

Występowanie i środowisko

Palma ta pochodzi z Indonezji. Największe uprawy znajdują się na Jawie. Palmę tę uprawia się także w Australii. Preferuje cień.

Morfologia i anatomia

To niewysoka palma. Osiąga wysokość 5 m.

Łodyga jest rozgałęziona pod powierzchnią ziemi.

Liście są bardzo duże. Ich długość może wynosić nawet 7 m. Ogonki liściowe cierniste.

Kwiaty męskie są zebrane w kolby o długości do 100 cm.

Owoc to jagoda, ma gruszkowaty kształt, jest pokryty brązowo-czerwonymi łuskami. Owocostan w kształcie kolby. Miąższ bladożółty, jadalny. Smak podobny do jabłka.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Biologia i ekologia


Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-24, GAT-699528




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.