Oszpilna jadalna, salak

Oszpilna jadalna, salak (Salacca edulis)

© Chanwit – stock.adobe.com

Oszpilna jadalna, salak, ospilno jadalne (Salacca edulis) to gatunek rośliny z rodziny arekowatych. Owoce są jadalne. Można je spożywać na surowo (miąższ). Owoce niedojrzałe marynuje się na pikle.

Występowanie i środowisko

Palma ta pochodzi z Indonezji. Największe uprawy znajdują się na Jawie. Palmę tę uprawia się także w Australii. Preferuje cień.

Brak danych.

Morfologia i anatomia

To niewysoka palma. Osiąga wysokość 5 m.

Łodyga jest rozgałęziona pod powierzchnią ziemi.

Liście są bardzo duże. Ich długość może wynosić nawet 7 m. Ogonki liściowe cierniste.

Kwiaty męskie są zebrane w kolby o długości do 100 cm.

Owoc to jagoda, ma gruszkowaty kształt, jest pokryty brązowo-czerwonymi łuskami. Owocostan w kształcie kolby. Miąższ bladożółty, jadalny. Smak podobny do jabłka.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Parametry

Kolor kwiatów

Brak danych
Grupa

drzewo
Stanowisko

półcień
cień
Użytek

rośliny uprawne
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny

Pokrewne gatunki roślin




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2024-07-24, GAT-699528




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.