Oszpilna jadalna, salak
© Chanwit – stock.adobe.com
Oszpilna jadalna, salak, ospilno jadalne (Salacca edulis) to gatunek rośliny z rodziny arekowatych. Owoce są jadalne. Można je spożywać na surowo (miąższ). Owoce niedojrzałe marynuje się na pikle.
Występowanie i środowisko
Palma ta pochodzi z Indonezji. Największe uprawy znajdują się na Jawie. Palmę tę uprawia się także w Australii. Preferuje cień.
Morfologia i anatomia
To niewysoka palma. Osiąga wysokość 5 m.
Łodyga jest rozgałęziona pod powierzchnią ziemi.
Liście są bardzo duże. Ich długość może wynosić nawet 7 m. Ogonki liściowe cierniste.
Kwiaty męskie są zebrane w kolby o długości do 100 cm.
Owoc to jagoda, ma gruszkowaty kształt, jest pokryty brązowo-czerwonymi łuskami. Owocostan w kształcie kolby. Miąższ bladożółty, jadalny. Smak podobny do jabłka.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Biologia i ekologia
- Kolor kwiatów:
- Grupa roślin: drzewo.
- Stanowisko: półcień, cień.
- Użytek: rośliny uprawne, owoce.
- Status popularności rośliny: gatunek znany, roślina popularna, znajduje się pośród 500 najbardziej znanych wśród Polaków roślin.
- Jadalność: Gatunek jadalny.
Pokrewne gatunki roślin
- daktyl, daktylowiec właściwy, palma daktylowa (Phoenix dactylifera)
- palma sabalowa, sabal (Serenoa repens)
- szorstkowiec Fortunego (Trachycarpus fortunei)
- euterpa warzywna, jagoda acai (Euterpe oleracea)
- chamedora wytworna (Chamaedorea elegans)
- areka katechu, palma betelowa (Areca catechu)
- palma kokosowa, kokos właściwy (Cocos nucifera)
- areka żółtawa (Dypsis lutescens)
- kariota łagodna, palma orzechowa (Caryota mitis)
- daktylowiec kanaryjski, palma daktylowa (Phoenix canariensis)
- kencja, howea Forstera (Howea forsteriana)
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2024-07-24, GAT-699528