Sałata morska

Sałata morska (Ulva lactuca)

© JAG IMAGES – stock.adobe.com

Sałata morska, watka sałatowa, ulwa sałatowa (Ulva lactuca) to gatunek zielenicy. To organizm wielokomórkowy, jadalny glon, wodorost. Plecha jest zielona, delikatna.

Występowanie i środowisko

Zasiedla przybrzeżne strefy mórz, występuje także w Bałtyku, ale nie w Polsce.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 20 cm. Ma strukturę analogiczną do struktur roślinnych. Górna część przypomina liście, ryzoid jest analogiem korzeni, ma funkcję przytwierdzenia do podłoża. Każda komórka zawiera chloroplast, dzięki któremu zachodzi proces fotosyntezy.

Pożywienie

To organizm samożywny, dzięki fotosyntezie.

Rozmnażanie

Rozmnażanie płciowe z przemianą pokoleń.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.




Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Campbell, Reece, Urry, cain, wasserman. Minorsky, Jackson – Biologia, ISBN 978-83-7510-392-2, REBIS 2013
  • Solomon, Berg, Martin, Villee – Biologia, ISBN 83-7073-090-6, MULTICO Oficyna wydawnicza 1996

© medianauka.pl, 2021-01-14, GAT-638937




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.