Sarniak dachówkowaty

© Ionescu Bogdan – stock.adobe.com
Sarniak dachówkowaty (Sarcodon imbricatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny Thelephoraceae o korzennym zapachu i łagodnym lub gorzkawym smaku.
Występowanie i środowisko PL
Grzyb ten rośnie w lasach iglastych w górach, często w czarcich kręgach lub w rzędach. Znajdowany bardzo rzadko w pobliżu świerków i sosen.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od sierpnia do listopada.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 5-29 cm średnicy. Trzon ma 5-8 cm wysokości.
Kapelusz szarobrązowy lub czerwonobrązowy z ciemnymi łuskami. Kształt wypukły lub płaski i lejkowaty, dość często z wgłębieniem.
Kolce białawe, szare, u starszych osobników brązowawe. są dość długie. Osiągają do 1 cm długości.
Miąższ jest biały lub szaro-brązowawy, blady.
Trzon szarawy, biały lub brązowy, cylindryczny lub maczugowaty.
Podobne gatunki
Podobny do sarniaka gorzkiego.
Rozmnażanie
Wysyp brązowy.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Jadalne są tylko młode owocniki, jako przyprawa.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników sarniaka dachówkowatego. |
Pokrewne gatunki grzybów








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Ewald Gerhardt – Grzyby - Wielki ilustrowany przewodnik., ISBN 83-7404-513-2, Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o. Klub dla Ciebie 2006
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-03-16, GAT-639130