Twardziak jadalny, shii-take

Twardziak jadalny, shii-take (Lentinula edodes)

© unicusx – stock.adobe.com

Twardziak jadalny, shii-take (Lentinula edodes) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny Omphalotaceae. Pachnie czosnkiem i ma łagodny, wyśmienity smak oraz właściwości lecznicze.

Występowanie i środowisko

Występuje w naturze w Azji (Chiny i Japonia). To grzyb uprawiany na drewnie gatunków liściastych. Grzyb ten może być uprawiany także u nas. Robi się to na trocinach drzewa liściastego przemieszanymi z kukurydzą, śrutą pszenną, otrębami, odpadami owocowymi.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się cały rok.

Morfologia i anatomia

Kapelusz ma 5-10 cm średnicy.

Kapelusz brązowawy, czasem z czerwonym odcieniem, z białymi łuskami na skraju. Kształt najpierw wypukły, później spłaszczony. Brzeg diośc długo podwinięty

Blaszki białe, gęsto upakowane, brązowiejące.

Miąższ jest biały.

Trzon biały lub jasnobrązowy z jasnymi kosmkami, często wygięty. Ma kosmaty pierścień.

Rozmnażanie

Zarodniki białe.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

W sieci grzyby te nazywa się po prostu shitake lub shiitake. Grzybki shii-take są bardzo smaczne i zdrowe.

To grzyby lecznicze. Młode owocniki obniżają poziom cholesterolu w organizmie i mają działanie przeciwzakrzepowe. Związki puryny zawarte w tym gatunku działają jak antybiotyki, Zawierają też związki o działaniu przeciwgrzybicznym. Mają także działanie hamujące rozwój nowotworów.

Cechy

Środowsko

lasy liściaste

lasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Pokrewne gatunki grzybów


Ciekawostki
MikoryzaMikoryza
Ciekawostki
Grzyby trująceGrzyby trujące
Ciekawostki
Grzyby jadalneGrzyby jadalne


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015

© medianauka.pl, 2021-02-17, GAT-639020




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2025 r.