Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty
Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny szmaciakowatych. To grzyb wyśmienity w smaku o orzechowym smaku i zapachu.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie zwykle u podstawy drzew iglastych, najczęściej sosny, rzadko: świerku, daglezji, jodły, modrzewia. To rzadko spotykany grzyb, do niedawna objęty ochroną ścisłą.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października. to pasożyt drzew i czasem saprofit na powalonych pni sosny. Rozwija się najczęściej na korzeniach żywych sosen.
Morfologia i anatomia
Owocnik ma zwykle 10-25 cm średnicy, czasem nawet 40 cm średnicy i 10-15 cm wysokości. Ciężar maksymalny 6 kg. Kształt owalny, przypominający gąbkę lub kalafior. Owocnik złożony z poskręcanych, pofalowanych listków, łopatek. Kolor od kremowego po jasnobrązowy. Trzon bardzo krótki, wyrastający z zarażonego drzewa.
Miąższ jest biały.
Podobne gatunki
Przypomina nieco także jadalnego szmaciaka krótkotrzonowego.
Rozmnażanie
Wysyp biały.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Inne nazwy w języku polskim tego gatunku to kozia broda (kędzierzawa, włoska), kwoka, orysz, płaskorz, płaskosz kędzierzawy lub skorokop, szmaciak, strzępiak kędzierzawy.
Przed przyrządzeniem owocnik należy dobrze wypłukać z piasku.
Przez wiele lat owocniki pojawiają się w tym samym miejscu.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

grzyb pasożytniczy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników szmaciaka. |
Pokrewne gatunki grzybów









Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015
© medianauka.pl, 2021-02-28, GAT-639036