Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa)

© Matauw – stock.adobe.com

Podgląd
Zobacz dodatkowe zdjęcia (2).

Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny szmaciakowatych. To grzyb wyśmienity w smaku o orzechowym smaku i zapachu.

Występowanie i środowisko PL

Rośnie zwykle u podstawy drzew iglastych, najczęściej sosny, rzadko: świerku, daglezji, jodły, modrzewia. To rzadko spotykany grzyb, do niedawna objęty ochroną ścisłą.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od lipca do października. to pasożyt drzew i czasem saprofit na powalonych pni sosny. Rozwija się najczęściej na korzeniach żywych sosen.

Morfologia i anatomia

Owocnik ma zwykle 10-25 cm średnicy, czasem nawet 40 cm średnicy i 10-15 cm wysokości. Ciężar maksymalny 6 kg. Kształt owalny, przypominający gąbkę lub kalafior. Owocnik złożony z poskręcanych, pofalowanych listków, łopatek. Kolor od kremowego po jasnobrązowy. Trzon bardzo krótki, wyrastający z zarażonego drzewa.

Miąższ jest biały.

Podobne gatunki

Przypomina nieco także jadalnego szmaciaka krótkotrzonowego.

Rozmnażanie

Wysyp biały.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Inne nazwy w języku polskim tego gatunku to kozia broda (kędzierzawa, włoska), kwoka, orysz, płaskorz, płaskosz kędzierzawy lub skorokop, szmaciak, strzępiak kędzierzawy.

Przed przyrządzeniem owocnik należy dobrze wypłukać z piasku.

Przez wiele lat owocniki pojawiają się w tym samym miejscu.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste

lasy iglaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

grzyb pasożytniczy

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

        Okres występowania owocników szmaciaka.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Co to jest huba? Czy jest jadalna?
Czy huby to wyodrębniony takson z królestwa grzybów? Czy to grzyby jadalne, czy też trujące? Do czego wykorzystuje się huby?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hanna Kwaśna, Piotr Łakomy – Poradnik leśnika - Atlas hub, 978-83-7763-336-6, Multico 2015

© medianauka.pl, 2021-02-28, GAT-639036




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.