Skąd się biorą bąbelki w napojach?
Po otwarciu szampana, piwa lub innego napoju gazowanego pojawiają się bąbelki, które czasem tworzą całe sznury. Skąd się biorą te pęcherzyki?
© BRAD — stock.adobe.com
W każdym napoju gazowanym znajduje się rozpuszczony dwutlenek węgla. W zamkniętym naczyniu (butelce) panuje wyższe ciśnienie niż atmosferyczne i to podwyższone ciśnienie utrzymuje rozpuszczony w cieczy dwutlenek węgla. W butelce szampana ciśnienie to może być nawet sześć razy wyższe niż ciśnienie panujące na zewnątrz naczynia. Dlatego korek od szampana może wystrzelić z prędkością nawet 50 km/h. To wystarczy, żeby uszkodzić oko.
Otwarcie butelki powoduje obniżenie ciśnienia powietrza poza cieczą, które nie jest w stanie już utrzymać rozpuszczonego dwutlenku węgla w cieczy.
Powszechnie się uważa, że cały proces rozpoczyna się od powstania na nierównościach, drobnych zabrudzeniach naczynia, w którym znajduje się nasycony dwutlenkiem węgla płyn. Są to tak zwane zarodki. Pęcherzyk gazu nabiera go coraz więcej i, gdy osiągnie krytyczny rozmiar, siła wyporu unosi go w górę.
Proces ten jest lepiej widoczny, gdy kieliszek lub szklankę wytrzemy ręcznikiem papierowym, lub z materiału. Wówczas na ściankach naczynia pozostają mikroskopijne włókna z celulozy, które są w środku puste (zawierają powietrze). Te puste przestrzenie inicjują tworzenie się bąbelków gazu. Jeśli naczynie zostanie umyte w zmywarce z użyciem detergentu i wysuszone powietrzem, efekt bąbelków już nie będzie taki wyraźny.
Takim zarodkiem dla tworzenia się pęcherzyków gazu są także same turbulencje cieczy, które towarzyszą otwarciu puszki lub butelki, a także przy nalewaniu cieczy do naczynia.
Wrzucenie lodu lub cytryny do gazowanego napoju również pomaga bąbelkom. Lód i cytryna zawierają całkiem sporo uwięzionego powietrza, a więc zarodków niezbędnych do unoszenia w formie pęcherzyków gazu z cieczy. Czasem bąbelków na cytrynie jest tak dużo, że unoszą ją ku powierzchni. Gdy tu gazu uwolni się, cytryna opada na dno i cały proces się powtarza.
Prędkość unoszenia się pęcherzyków gazu zależy od tego, z jakim napojem mamy do czynienia. W niektórych napojach podczas ruchu bąbli w górę przywierają do nich różne cząsteczki, które są zawarte w cieczy, powodując zwiększenie oporu ruchu pęcherzyka, a przez to zmniejszenie jego prędkości.
To dlatego bąbelki w szampanie poruszają się szybko, a w piwie wolno.
Ostatnio opublikowane w Pytajniku
Zobacz też
Mechanika płynów
Mechanika płynów obejmuje kilka dziedzin fizyki. Są to: hydrostatyka, aerostatyka, hydrodynamika.
Ogólne własności płynów
To, czym jest gaz, ciecz i ciało stałe będziemy omawiać w dziale o własności materii. Teraz wystarczy nam przyjęcie do rozważań pewnych cech cieczy i gazów, które odróżniają je od ciał stałych.
Ciśnienie
Ciśnienie p jest to iloraz wartości siły nacisku F i pola powierzchni S, na którą działa ta siła.
© medianauka.pl, 2023-05-21, A-4901